NavMenu

Srpskim malim i srednjim preduzećima omogućeno lako pristupanje sredstvima EBRD - Luksemburg pokreće regionalni projekat u našoj zemlji od 2019.

Izvor: eKapija Sreda, 03.10.2018. 15:21
Komentari
Podeli
Malim i srednjim preduzećima u Srbiji koja žele da postanu konkurentna i uspešna na međunarodnom tržištu, olakšan je pristup finansiranju i poslovnom savetovanju zahvaljujući pogodnostima nove inicijative Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - Trade Ready, koja je predstavljena danas u Beogradu.

Ova inicijativa je, prema rečima regionalne direktorke za Zapadni Balkan Programa Saveti za mala preduzeća Biljane Šćekić, nastala kako bi se pružila tehnička podrška, kako malim i srednjim preduzećima, tako i bankama i unapređenju politika u ovoj oblasti, dok je drugi deo programa namenjen finansiranju.

Cilj je, kako kaže, jačanje kapaciteta preduzeća kako bi se pripremila da pre svega lakše razumeju, a onda i apsorbuju elemente neophodne za izvoz i uvoz.

- Razvoj privatnih sektora, posebno malih i srednjih preduzeća predstavlja srž EBRD sektora. Od ukupnog broja registrovanih kompanija u Srbiji, više od 95% su mala i srednja preduzeća, a veliki broj je izvozno orjentisan. Imajući u vidu njihov značaj za jačanje ekonomije EBRD je kroz brojne inicijative i instrumente tehničke pomoći do sada podržao preko 850 malih i srednjih preduzeća u Srbiji - rekla je Šćekić.

Banke koje su se za sada priključile programu su Addiko i Eurobank.

Prema rečima pomoćnice ministra privrede Katarine Obradović-Jovanović, znanje u oblasti izvoza i uvoza koje ovaj program omogućuje, jednako je važno kao i pristup finansiranja.

Jovanović smatra i da bi u fokusu trebalo da bude izvoz malih i srednijh preduzeća kako bi ona uhvatila korak sa zemljama EU .

Jean Louis ThillJean Louis Thill
Ambasador Luksemburga Jean Louis Thill istakao je da je Srbija kao najinovativnija zemlja u privljačenju investitora značajna za njihovu zemlju.

Kako je rekao za eKapiju, Zapadni Balkan je u posebnom fokusu Luksemburga, zbog evropske perspektive tog regiona.

Kako navodi, u fokusu Luksemburga su mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, reforma sudstva i regionalne integracije.

- U planu je i originalni projekat vredan milion evra, tako da trenutno dovršavamo razgovore sa EBRD-om. U pitanju je regionalni projekat, ali će prva faza biti pokrenuta u Srbiji sledeće godine. To je opipljiv znak naše kontinualne podrške Srbiji u tom sektoru - rekao je Jean Louis Thill za naš portal.

Novi program omogućiće poslovno savetovanje, obuke za finansiranje trgovinskih poslova, ali i povezivanje preduzeća sa lokalnim bankama. Ovom programu zainteresovani će moći da pristupe putem portala Trade Passport, na kojem je potrebno da urade test.

EBRD inicijativu Trade Ready finansijski su podržale Evropska unija i Luksemburg.

Trade Ready će proširiti delokrug aktivnosti koje su već obuhvaćene EBRD programom za unapređenje trgovine (Trade Facilitation Programme) kao i Inicijativom za mala preduzeća (Small Business Initiative). Nakon uspostavljanja Trade Ready inicijative u Srbiji, ista će biti predstavljena i u drugim zemljama u kojima EBRD investira.

U Srbiji EBRD je vodeći investitor sa preko 4,8 mlrd EUR investiranih u 222 projekata do danas. Podrška Srbiji u pripremanju tokom procesa pridruživanju Evropskoj uniji jedan je od glavnih prioriteta banke.


Jovana Simeunović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.