Izvor: Tanjug | Petak, 03.08.2018.| 16:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanije iz Srbije dobile 40 mil EUR iz Horizonta 2020

Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Iz budžeta EU programa Horizont 2020, koji je namenjen istraživanju i inovacijama, 47 malih i srednjih preduzeća (MSP) iz Srbije povuklo je skoro 40 mil EUR.

Horizont traje do 2020. godine i ima budžet od oko 80 mlrd EUR, a namenjen je privrednicima iz svih zemalja učesnica programa. Osnovna svrha je da se ubrza realizacija ideja, od laboratorije do tržišta.

Naša zemlja je od početka programa 2014. godine učesnica Horizonta, a ima i dalje mogućnost da domaća mala i srednja preduzeća podstiče da pod jednakim uslovima kao i privrednici iz zemalja Evropske unije konkurišu za sredstva iz programa.

Apliciranje se, objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije (PKS), obavlja na dva načina, putem konzorcijumskih projekata i Instrumenata za MSP. Prvi podrazumeva pravljenje međunarodnih konzorcijuma, a budžeti za ovaj način konkurisanja su višemilionski. Instrument za MSP je delimično jednostavniji način konkurisanja i sastoji se od tri faze.

- Po zadovoljenju kriterijuma iz prve faze, MSP dobija bespovratnih 50.000 EUR. Zadovoljenjem kriterijuma iz faze 2, MSP može povući do 2,5 mil EUR. Faza tri ne podrazumeva finansijsku podršku, već savetodavnu, organizovanu takođe od strane Evropske komisije - navode u Komori.

Iz konzorcijumskih projekata, ističu, finansijska sredstva do sada su povukle 42 kompanije iz Srbije.

- Najuspešniji je bio Institut Biosens iz Novog Sada, koji se smatra i vodećim učesnikom iz Srbije u Horizontu 2020, a povukao je sredstava vredna više od 19,5 mil EUR.

Iz Instrumenta za MSP pet kompanija iz naše zemlje bilo je uspešno i povuklo sredstva u iznosu od po 50.000 EUR. Do sada je samo jedna domaća kompanija dobila sredstva iz faze 2 ovog načina konkurisanja, a budžet je iznosio nešto više od 1,6 mil EUR.

Svih pet kompanija koje su bile uspešne u Instrumentu za MSP i bile finansirane u fazi 1 dobile su i Pečat izvrsnosti (Seal of Excellence) kojim Evropska komisija nagrađuje veoma dobre i vrlo inovativne projekte. Pored ovih pet, još 11 kompanija iz Srbije dobilo je isto priznanje.

Iz Privredne komore Srbije podsećaju da su realizovali veliki broj aktivnosti usmerenih na promociju programa i podršku privrednicima u procesu apliciranja.

- Komora će i nakon 2020 godine, kada će Horizont 2020 promeniti ime u Horizont Evropa, nastaviti da pomaže mala i srednja preduzeća da apliciraju i efikasnije koriste evropske programe i fondove - poručuju iz PKS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.