Izvor: Tanjug | Sreda, 04.07.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka daje 12,9 mil EUR za razvoj srpskog preduzetništva - Novac namenjen za osnivanje 1.500 firmi

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
U Beogradu je danas potpisan Memorandum o razumevanju o realizaciji srpsko-nemačkog Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, čime biti trebalo da bude obezbeđeno najmanje 12,9 mil EUR bespovratne pomoći za potrebe osnivanja 1.500 preduzeća.

Memorandum su potpisali direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos, a na osnovu njega će Nemačka pružiti podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ambasador Nemačke Aksel Ditman.

- Ovo je važan program, koji se razvija u tesnoj saradnji Srbije i Nemačke. To je deo nemačko-srpske inicijative za stalni porast zaposlenosti u Srbiji - rekao je Ditman.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da država želi da podrži preduzetnike, mala i srednja preduzeća i napravi ambijent u kojem imamo više inicijativa za osnivanje firmi, kako bi ljudi sami sebi stvorili posao i budućnost.

Ukazala je da su dva važna problema uzrok nedovoljnog broja preduzetnika - nedvoljna dostupnost izvora finansiranja, a čak i kad postoje povoljni izvori finansiranja, prisutan je rizik od neuspeha, te poručila da se oba problema rešavaju upravo kroz zajednički program Srbije i Nemačke.

- S jedne strane, imamo povoljne i pristupačne izvore finansiranja, preko poslovnih banaka koje će ući u partnerstvo sa državom i Nemačkom razvojnom bankom, i to skoro bez rizika, jer će država gotovo u potpunosti preuzeti rizik na sebe kreiranjem garancijskih šema - naznačila je Brnabić.

Ona je navela da će program biti namenjen najširem krugu delatnosti - od zanatlija, preko uslužnih i proizvodnih delatnosti, do poljoprivrednika, a program će implementirati Kancelarija za javna ulaganja i Ministarstvo privrede.

Brnabić je pozvala poslovne banke da uđu u partnerstvo sa državom, kako bi se obezbedio dinamičniji privredni sektor i doprinelo ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

- Nadam se da će ovo biti podstrek i signal da vlada vodi računa o mikro, malim i srednjim preduzećima, i da ćemo imati više radnih mesta - rekla je Brnabić i zahvalila Nemačkoj na pomoći i podršci.

Ambasador Ditman je istakao da će banke dobiti garantni okvir da daju kredite preduzećima, a preduzeća pomoć u vidu obuka, treninga i dodatne podrške.

- Nije dovoljna samo dobra ideja, ona mora i da se ostvari. Ima dobrih poslova, ali se ne može na tržište bez novca - rekao je Ditman.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.