Izvor: Dnevnik | Sreda, 14.03.2018.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privrednicima 2,5 milijardi dinara iz Razvojnog fonda Vojvodine - Raspisani i konkursi za dve nove kreditne linije

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Razvojni fond Vojvodine (RFV) obezbedio je za ovu godinu ukupno 2,5 milijardi dinara za finansiranje privrede i poljoprivrednika, piše Novosadski Dnevnik.

Kako je saopštila ova institucija, pored postojećih kreditnih linija, RFV je za ovu godinu pripremio i dve nove - jednu namenjenu investicijama u poljoprivredi u okviru IPARD programa i drugu za razvoj turizma.

Direktor fonda Goran Savić objašnjava da su konkursne linije nastale pre svega kao proizvod saradnje Razvojnog fonda i privrednika i poljoprivrednika na terenu.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa korisnicima naših kreditnih linija, ali takođe razgovaramo i sa novim potencijalnim klijentima. Osluškujemo njihove želje i predloge i kao rezultat zajedničkog rada došli smo do novih kreditnih linija za kojima vlada veliko interesovanje. Takođe, pratimo i podsticaje sa kojima izlaze drugi nadležni organi. Tako je Konkurs za dugoročne kredite za investicije u poljoprivredi u okviru IPARD programa formiran u skladu sa odgovarajućim pravilnikom o IPARD podsticajima za investicije i javnim pozivom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Potencijalni korisnici kredita za investicije u poljoprivredi u okviru IPARD programa, precira se u saopštenju fonda, jesu lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom i to fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Nakon predaje zahteva za odobravanje projekta Upravi za agrarna plaćanja, korisnici kredita imaju mogućnost podošenja zahteva za kredit u RFV, a kao dokaz dostavlja se kopija zahteva uz overeni dokument o prijemu dokumentacije, objašnjeno je.

Kamatne stope se kreću u rasponu od 1-3% na godišnjem nivou, u zavisnosti od sredstva obezbeđenja i toga da li korisnici kredita dolaze iz sredina koje spadaju u kategoriju razvijenih ili nerazvijenih opština. Sredstvo obezbeđenja ovog kredita može da bude garancija poslovne banke, hipoteka prvog reda na poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu, na stambenoj ili poslovnoj uknjiženoj nepokretnosti i zaloga na novokupljenoj pogonskoj mehanizaciji.

Kada je konkursna linija za razvoj turizma u pitanju, kamatne stope su takođe veoma niske i takođe se kreću od 2% ili 3%, ukoliko korisnik kredita dolazi iz kategorije nerazvijene, odnosno razvijene lokalne samouprave.

Kamatne stope mogu biti niže za jedan procenat ukoliko je sredstvo obezbeđenja bankarska garancija.

- Ovde treba naglasiti da je u pripremi saradnja RFV sa nadležnim organima koji bi subvencionisali navedenu kamatnu stopu na godišnjem nivou, kako za privredu tako i poljoprivredu, s obzirom da je osnovni cilj podrška ruralnog razvoja turizma. To će se ostvariti putem povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta, što će stvoriti uslove za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podići stepen konkurentnosti i dovesti do povećanja zaposlenosti - navedeno je u saopštenju.

(Foto: SSokolov/shutterstock.com)
Krediti su namenjeni za finansiranje investicionih ulaganja u oblasti turizma i ugostiteljstva, konkretno za izgradnju, adaptaciju i opremanje turističkih objekata, sportsko rekreativnih i rehabilitacionih objekata u cilju pružanja turističkih usluga, za nabavku, rekonstrukciju i adaptaciju plutajućih objekata, kao i prevoznih i rekreativnih sredstava namenjenih posetiocima i turistima.

Takođe su namenjeni za obnavljanje tradiocionalnih seoskih domaćinstava u funkciji turizma i dizajna, pripremu i proizvodnju suvenira.

Rok vraćanja kredita za obe kreditne linije, ističe EFV, je do 7 godina u okviru koga je i grejs period koji može trajati do 24 meseca.

Za redovne kreditne linije, podseća fond, takođe su u 2018. obezbeđena sredstva i raspisani novi konkrusi sa poboljšanim uslovima kreditiranja.

Za registrovana poljoprivredna gazdinstva aktuelne su još četiri kreditne linije i to: konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu, konkurs za dugoročne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, konkurs za dugoročne kredite za nabavku nove mehanizacije, te za kratkoročne kredite za obrtna sredstva u poljoprivredi.

Kada je reč o kreditiranju privrede, pažnja je i dalje usmerena na mikro, mala i srednja pravna lica i preduzetnike i na raspolaganju im stoje tri kreditne linije: konkurs za dugoročne kredite za investiciona ulaganja, konkurs za dugoročne kredite za trajna obrtna sredstva i konkurs za kratkoročne kredite za obrtna sredstva.

U saopštenju Finda se navodi i da je uvedena mogućnost izbora roka vraćanja kredita, dužine grejs perioda i dinamike otplate, a starosna granica poljoprivrednika u momentu podnošenja zahteva je povećana na 70 godina.

- Kamatna stopa je za sve kreditne linije od 1 do 3% u zavisnosti od sredstva obezbeđenja i grupe razvijenosti sedišta podnosioca zahteva. Svi dugoročni krediti su sa rokom vraćanja do 7 godina. Izuzetak je Konkurs za nabavku nove mehanizacije gde je rok otplate do 5 godina sa fiksnom kamatnom stopom od 1,5% na godišnjem nivou, nezavisno od sredstva obezbeđenja i razvijenosti sedišta gazdinstva. Kratkoročni krediti za obrtna sredstva se odobravaju na 12 meseci sa periodom raspoloživosti kredita koji je produžen na 48 meseci - podseća ova institucija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE