NavMenu

Za preduzetnike i MSP 500 miliona dinara bespovratno do kraja 2018. - Ministarstvo privrede objavilo poziv za finansiranje razvojnih projekata

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2018. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Preduzetnicima, kao i malim i srednjim preduzećima, do kraja 2018. na raspolaganju je 500 miliona dinara bespovratno, za razvojne projekte u ovoj godini.

Za njih će do 31. decembra (odnosno utroška raspoloživog novca) moći da konkurišu na osnovu javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2018. godini, koji je objavilo Ministarstvo privrede.

Privredni subjekti, kako je navedeno, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, dok će preostali iznos vrednosti projekta finansirati Fond za razvoj.

Pravo da se prijave imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), a koji dostave zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak, dok su sredstva opredeljena Programom namenjena za:

- kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora u kojem se obavlja proizvodnja ili skladištenje proizvoda,
- kupovinu nove ili polovne proizvodne opreme (ne starije od pet godina), uključujući dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje,
- trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 20% ukupnog investicionog ulaganja,
- nabavku softvera i druga nematerijalna ulaganja.

Iznos ukupnog ulaganja, dodaje se, ne može biti manji od 1.250.000 dinara (kredit u iznosu od milion dinara i bespovratna sredstva od 250.000), niti veći od 62.500.000 dinara (kredit od 50 miliona i bespovratna sredstva od 12.500.000 dinara), dok je izuzetno za preduzetnike, minimalni iznos ukupnog ulaganja 375.000 dinara (kredit 300.000, bespovratna sredstva 75.000 dinara).


Uslovi kredita

Rok otplate kredita za pravna lica je do 10 godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine i za preduzetnike do 8 godina, sa grejs periodom od takođe godinu dana.

Kamatna stopa, uz primenu valutne klauzule, iznosi 1,5% godišnje uz garanciju banke i 3% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja.

Ukoliko privredni subjekti imaju sedište u nedovoljno razvijenim i izrazito nedovoljno razvijenim jedinicama lokalne samouprave ili na njihovoj teritoriji obavljaju poslove, te imaju registrovan ogranak duže od godinu dana od dana podnošenja zahteva, kamatna stopa uz primenu valutne klauzule iznosi 1,4% godišnje uz bankarsku garanciju, odnosno 2,8% uz ostala sredstva obezbeđenja.

Javni poziv, kako je navedeno, otvoren je do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do kraja 2018. godine (31. decembra).

Više detalja pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.