NavMenu

Uskoro pokretanje nacionalne garancijske šeme vredne 20 mil EUR - Država najavljuje nove vidove podrške preduzetništvu

Izvor: Beta Četvrtak, 01.02.2018. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović najavila je danas da će uskoro biti pokrenuta nacionalna garancijska šema vredna 20 mil EUR, koja će pomoći razvoj i plasman robe preduzeća iz Srbije.

- Taj način pomoći domaćim preduzećima finansiraće se iz fondova EU, a garancijskom šemom će upravljati Evropski investicioni fond - rekla je ona na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izbor Preduzetnika godine 2017, koju organizuju revizorsko-konsultantska kompanija Ernst and Young (EY), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom privrede.

Jovanovićeva je najavila i da Ministarstvo privrede sa partnerima iz Nemačke razvojne banke KfW radi na programu koji će sadržati i garancijske šeme za najranjiviju grupu firmi kao što su startapovi.

- Srbija nema garancijski fond, koji bi garantovao kolaterale za mala i srednja preduzeća, ali postoji sve više garancijskih šema kojima se rešava taj problem - kazala je ona navodeći da je to važno zbog toga što je pravo vreme da se podstaknu investicije firmi koje imaju tržište i mogućnost da rastu.


Jovanovićeva je istakla i da se u Srbiji sve više banaka odlučuje da pristupi programima kroz koje se nude garancijske šeme iz izvora EU, poput Horizonta 2020.

Da bi dodatno pomogli preduzetništvo, Ministarstvo privrede i ove godine nastavlja sa inicijativom Decenija preduzetništva, pokrenutom 2017. kroz pojednostavljenje poslovnog okruženja i kroz finansijsku podršku za razvoj poslovanja.

- Nastavljaju se programi podrške za preduzeća koja su direktno usmerena na izvoz, kao i sa finansijskom podrškom koju daje Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije - rekla je Jovanovićeva.

I iz Razvojne agencije Srbije, kako je najavila, pripremaju program pomoći za mala i srednja preduzeća kako bi se povezala u lance dobavljača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.