Izvor: Beta | Nedelja, 17.12.2017.| 17:13

Poljoprivrednicima iz IPARD fondova 8,3 mil EUR za nabavku mehanizacije

(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Prvi konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD) biće raspisan uskoro i biće namenjen za nabavku traktora i druge mehanizacije.

Za to će na raspolaganju biti 8,3 mil EUR iz fondova EU i budžeta Srbije, kažu u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

- Svaki poljoprivrednik koji prođe na konkursu i kupi traktor ili mehanizaciju, moćiće da računa na povraćaj oko 60% sredstava, ali bez uračunatog PDV-a - kazao je direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat.

Poljoprivrednici će moći da nabave samo jedan traktor (mašinu) za vreme trajanja čitavog IPARD programa (2014-2020), a snaga traktora, čija se nabavka subvencioniše iz tog fonda, zavisiće od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

Na primer, ako se neko bavi voćarstvom i ima od dva do 10 hektara prijavljenih površina pod zasadom, moćiće da nabavi traktor snage 60 kW, dok će jači traktor, do 80 kW, moći da nabavi samo ukoliko ima veće površine, između 10 i 50 hektara.

Radat je istakao da procedura povraćaja novca ne bi trebalo da traje duže od nekoliko meseci, ali da je, zbog toga što su u pitanju velike sume, kontrola trošenja sredstva dobijenih iz IPARD-a rigorozna, "kako ona administrativna, tako i ona na terenu".

Uslovi svakog IPARD konkursa, pa i ovog prvog, su da poljoprivrednici moraju da imaju registrovano, komercijalno gazdinstvo u aktivnom statusu, da su izmirene sve obaveze po osnovu javnih prihoda (poreza, doprinosa za PIO, dug prema ministarstvu…), dok će posebni uslovi biti propisivani za svaki sektor, u zavisnosti od broja grla, obradivih površina i kapaciteta za preradu.

Bitan deo konkursne dokumentacije je i poslovni plan, kojim se dokazuje ekonomska održivost domaćinstva, a koji poljoprivrednik priprema sam ili uz pomoć konsultanata.

Za novac iz IPARD-a moći će da konkurišu poljoprivrednici, ali i zadruge, kao i mala i srednja agro preduzeća.

- Minimalna vrednost povraćaja novca iznosi 5.000 EUR, a maksimalan iznos, za određene investicije ide i do milion evra - kazao je Radat i dodao da, za programski period od sedam godina, jedan korisnik može da ostvari maksimalan povrat sredstava od 1,5 mil EUR.

Srbiji je na raspolaganju ukupno 175 mil EUR, koje će dobiti bespovratno za period do 2020. godine, a u narednoj godini od te sume na raspolaganju biće 50 mil EUR.

Drugi konkurs očekuje se u martu 2018. godine, a poljoprivrednici će moći da se prijave za novac potreban za nabavku opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.