Izvor: RTS | Utorak, 05.12.2017.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počele prijave za inovacione vaučere EBRD-a - Za mala i srednja preduzeća do 20.000 EUR

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenula je Program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji i zainteresovana mala i srednja preduzeća od danas mogu da se prijave. EBRD priprema i novu investicionu strategiju za Srbiju, u čijem će fokusu biti "zelena privreda", izjavio je direktor EBRD-a u Srbiji Daniel Berg.

Mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove mogu da se prijave za dobijanje vaučera vrednih do 20.000 EUR bez PDV-a, i to za pokrivanje 90% troškova usluga istraživanja i razvoja.

Na skupu Šema zelenih inovacionih vaučera u Srbiji, održanom u Privrednoj komori Srbije, direktor kancelarije EBRD-a u našoj zemlji Daniel Berg rekao je da ta banka želi da pomogne uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća u Srbiji, kao i da će se taj projekat fokusirati na energetsku efikasnost.

Od preduzeća se očekuje da finansiraju najmanje 10% ukupnih troškova, a minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja koji mogu učestvovati u programu je 4.000 EUR (bez PDV-a).

Šema zelenih inovacionih vaučera ima za cilj da poboljša proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća u oblasti resursne efikasnosti i na taj način podrži dugoročnu konkurentnost srpske privrede i smanji njen uticaj na klimatske promene.

Preduzećima će kroz šemu biti omogućeno da vaučerima pokriju veći deo troškova usluga istraživanja i razvoja koje će im pomoći da razviju inovativne proizvode, usluge ili procese u cilju smanjenja potrošnje resursa, kao na primer energije, vode i sirovina.

Jedno preduzeće može da se prijavi za samo jedan vaučer.

U okviru istog istraživačko-razvojnog projekta preduzeće može da sarađuje sa najviše tri istraživačko-razvojne organizacije.

Berg je rekao da EBRD želi da promoviše razvoj inovacija i da bi taj pilot-projekat mogao da se raširi i u zemlje regiona.

- Dokazano je da mala i velika preduzeća, javna i privatna, iznalaze razne načine za inovacije, a sve u cilju povećanja rasta. Nadamo se da ćemo pružiti pomoć i malim firmama, ali i univerzitetima i drugim institucijama koje bi mogle da imaju koristi od ove šeme - naglasio je Berg.

On je rekao da će EBRD imati program za finansiranje zelene energije i privrede koji će sledeće godine biti realizovan u saradnji sa EU.

Uslovi za MSP koja žele da se prijave za dobijanje vaučera su: da su proizvodna i zainteresovana za razvoj novih tehnologija u cilju efikasnijeg korišćenja resursa, da su u privatnom i domaćem vlasništvu, zatim da posluju više od dve godine, da su finansijski stabilna i nemaju aktivne sudske sporove, kao i da nisu povezana sa pružaocem usluga.

Mogu se finansirati usluge koje obuhvataju proveru koncepta, razvoj, izradu prototipa, testiranje, sertifikaciju novog proizvoda, usluge ili procesa, zatim inovativno unapređenje postojećeg proizvoda, usluge ili procesa, kao i obuku ili savetovanje u oblasti upravljanja inovacijama i zaštite intelektualne svojine.

U fokusu "zelena privreda"

EBRD je u prethodnih 16 godina investirala u Srbiju 4,5 mlrd EUR u projekte, a preostalo je još oko 2,2 mlrd EUR da se realizuje, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen EBRD Program zelenih inovacionih vaučera.

- Upravo pripremamo novu strategiju za Srbiju koja bi trebalo da bude dostupna za javnu raspravu sledeće nedelje - rekao je direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg.

On je istakao da je cilj da većina investicija koje će EBRD finansirati bude u tzv. "zelenu privredu".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.