Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.11.2017.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još 60 mil EUR za podršku građanima i privredi - EBRD i Intesa potpisali ugovore o tri nove kreditne linije

Draginja Đurić i Daniel Berg
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Bankom Inteza (Banca Intesa) i Intesa Leasing-om ugovore o tri kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 60 mil EUR, koje su namenjene finansiranju građana i realne ekonomije.

Kako je navedeno u saopštenju banke, sredstva iz kreditne linije od 30 mil EUR Banca Intesa će plasirati građanima u vidu povoljnih stambenih kredita, dok je linija od 5 mil EUR predviđena za nastavak realizacije programa podrške razvoju ženskog preduzetništva - Žene u biznisu, u okviru kojeg banka odobrava kredite za finansiranje obrtnih sredstava i investicija malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Za finansiranje nabavke komercijalnih vozila, opreme i investicionih nekretnina malih i srednjih preduzeća namenjena je kreditna linija od 25 mil EUR, čija će sredstva plasirati Intesa Leasing.

- Uspešna saradnja sa EBRD omogućava nam već dugi niz godina da ojačamo sopstveni kreditni potencijal i našim klijentima, kako stanovništvu tako i privredi Srbije, obezbedimo pristup povoljnim dugoročnim izvorima finansiranja. Zahvaljujući kreditnim linijama koje smo danas potpisali nastavićemo da podstičemo razvoj ženskog preduzetništva kao važnog resursa održivog privrednog rasta i povećanja zaposlenosti, ali i da pomažemo građanima da po što pristupačnijim uslovima investiraju u kupovinu sopstvenog životnog prostora - izjavila je Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa.

U okviru linije za stambeno kreditiranje, Banca Intesa odobrava plasmane osigurane kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) sa rokom otplate do 15 godina i godišnjom kamatnom stopom od 2,52% (EKS 3,29%), kao i kredite sa periodom otplate od 15 do 30 godina i kamatnom stopom od 2,58% (EKS 3,12%) na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju.

Kredite u okviru programa Žene u biznisu Banca Intesa odobrava sa godišnjom fiksnom kamatom od 5,5% (EKS 6,84%) u maksimalnom iznosu do 500.000 EUR.

Krediti za obrtna sredstva imaju maksimalnu ročnost do 36 meseci, uz grejs period do 6 meseci koji je uračunat u period otplate, dok pozajmice za investicije imaju rok otplate od 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci koji je uključen u period na koji se kredit odobrava. Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i investicione kredite do iznosa od 25.000 EUR nisu potrebna obezbeđenja u vidu hipoteke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.