Izvor: eKapija | Nedelja, 12.11.2017.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država poziva preduzeća da konkurišu za grantove i povoljne kredite - U 2017. za preduzetništvo obezbeđeno 18,2 milijarde dinara

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Još nije kasno da zainteresovane firme apliciraju za grantove i povoljne kredite u okviru programa koji su i dalje aktivni ili novi, kaže državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović i dodaje da su brojni programi podrške za mala i srednja preduzeća (MSP) zatvoreni i novac utrošen.

On je za Bizlife naveo da je novac za MSP dostupan kroz više od 20 aktivnih programa, dok su ostali od ukupno 35, uspešno zatvoreni usled utrošenog novca, preneo je sajt Vlade Srbije.

Navodeći primere, državni sekretar je istakao investicioni program za preduzetnike koji bi da šire proizvodnju, a za koji može da se konkuriše do 1. decembra.

Prema njegovim rečima, za ovaj program Ministarstvo privrede je odvojilo bespovratnih 242,9 miliona dinara, ali i sav preostali novac od sada već zatvorenog Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

- Ovaj program sprovodimo u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a kombinacija je do 20% bespovratnih sredstava države i 80% povoljnog kredita fonda. Zahtev za kredit kod Fonda za razvoj i prijave za grantove mogu da podnesu preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) - objasnio je Stevanović.

Ministarstvo privrede, naglasio je Stevanović, brine i o početnicima koji bi da se oprobaju u preduzetničkim vodama.

Stevanović je naveo da je u okviru programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, Ministarstvo privrede obezbedilo dodatnih 100 miliona dinara.

On je dodao da je tako 2016. proglašena Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta i 70 odsto veća ostvarena neto dobit.

- Od 2017. godine smo na predlog Ministarstva privrede, pokrenuli desetogodišnji projekat Decenija preduzetništva. Za početak smo, samo za ovu godinu, obezbedili 18,2 milijarde dinara, od čega je 7,6 milijardi dinara nepovratnog novca. Odvojeno je i više od pola milijarde evra za povoljne kredite - objasnio je Stevanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.