Izvor: eKapija | Petak, 21.07.2017.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

EIF i ProCredit obezbedili podršku inovacijama - Za mala i srednja preduzeća u Srbiji još 160 mil EUR

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa obezbedili su dodatnih 450 mil EUR za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime je ostvaren ukupan iznos od 820 mil EUR za kompanije u jedanaest zemalja. Od ovih sredstava, za Srbiju je odobreno 160 mil EUR, koje će u narednom periodu plasirati ProCredit banka Srbija, saopštila je ta banka.

- Finansijska podrška EIF-a sada je dostupna preko ProCredit banaka od Nemačke do Gruzije, a namenjena je kompanijama koje koriste nove tehnologije i stvaraju nove proizvode u nekoj od jedanaest zemalja koje su obuhvaćene programom - Nemačka, Albanija, Srbija, Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Rumunija, Moldavija, Ukrajina i Gruzija - navedeno je u saopštenju ProCredit banke Srbija.

Do sada je kroz sporazume sa ProCredit bankama već podržano više od 1.000 inovativnih malih i srednjih preduzeća, a narednih godina će njihov broj biti još veći, dodaje se u saopštenju.

Pomenuti sporazumi potpisani su u okviru InnovFin inicijative Evropske komisije, na osnovu podrške programa Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizon 2020. InnovFin inicijativa omogućava bankama učesnicama da ponude kredite inovativnim kompanijama uz pomoć garancije koju obezbeđuje EIF.

Sporazumi potpisani u državama članicama EU omogućeni su uz podršku Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI). EFSI predstavlja temelj Investicionog plana za Evropu Evropske komisije, koji je takođe poznat pod nazivom "Junkerov plan".

EFSI obezbeđuje garanciju za finansijske gubitke, čime omogućava da EIB ulaže u više, često rizičnijih, projekata. EFSI već ostvaruje konkretne rezultate. Očekuje se da će projekti i sporazumi koji su do sada odobreni za finansiranje u okviru EFSI mobilisati preko 209 mlrd EUR za investicije i podršku oko 427.000 MSP širom svih 28 zemalja članica, navedeno je u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.