Izvor: Tanjug | Nedelja, 16.07.2017.| 17:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministarstvo privrede sufinansira gradnju vrtića, škola, bolnica... - Za 78 projekata izdvojeno 3 milijarde dinara

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
U okviru programa Podrška razvoju lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno Ministarstvo privrede će ove godine sufinansirati realizaciju 78 infrastrukturnih projekata u 68 lokalnih samouprava.

Ukupna vrednost odobrenih projekata je oko tri milijarde dinara, od čega Ministarstvo privrede obezbeđuje 1,25 milijardi dinara, iz kredita Evropske investicione banke (EIB), a lokalne samouprave 1,76 milijardi dinara.

Ministar Goran Knežević je istakao da je infrastruktura ključna za poslovanje privrede i za život građana, te da zato nadležni usmeravaju sredstva iz kredita EIB-a i pomažu opštinama i gradovima da izgrade i obnove saobraćajnu i socijalnu infrastrukturu, škole, vrtiće, fiskulturne sale, kulturne zgrade...

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, sufinansiranje je odobreno za 16 gradova – Pirot, Beograd - opštine Lazarevac i Mladenovac, Vršac, Leskovac, Sombor, Vranje, Zrenjanin, Novi Sad, Niš, Loznica, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Subotica, Čačak i Sremska Mitrovica.

Takođe, odobreno je i za 52 opštine - Apatin, Velika Plana, Dimitrovgrad, Žabari, Negotin, Temerin, Ub, Bogatić, Gornji Milanovac, Priboj, Bajina Bašta, Kladovo, Veliko Gradište, Aranđelovac, Odžaci, Arilje, Lebane, Bečej, Beočin, Lajkovac, Knić, Boljevac, Babušnica, Bač, Vrnjačka Banja i Žitište.

Opštine koje će dobiti sredstva za sprovođenje projekata su i Svilajnac, Kuršumlija, Vladičin Han, Knjaževac, Kučevo, Ljubovija, Požega, Doljevac, Krupanj, Vlasotince, Tutin, Žagubica, Lapovo, Koceljeva, Petrovac na Mlavi, Majdanpek, Prijepolje, Rača, Mali Zvornik, Osečina, Ćuprija, Plandište, Prokuplje, Trstenik, Stara Pazova i Sokobanja.

Od svih opština koje će dobiti sredstva, 17 je u grupi nerazvijenih i devastiranih, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo privrede je uputilo i novi poziv lokalnim samoupravama da prijave projekte koji će biti sufinansirani naredne godine.

Knežević ističe da se sredstva iz kredita EIB-a znatno efikasnije povlače u poslednjih nekoliko godina, a s obzirom da ih moramo utrošiti do kraja 2019. godine, upućen je još jedan poziv lokalnim samoupravama da prijave projekte.

Oblast sufinansiranja su objekti putne infrastrukture, obrazovni i sportski objekti, objekti zdravstvene i socijalne infrastrukture, kao i objekti od kulturno-istorijskog značaja.

Javni poziv otvoren je do 14. avgusta, a više detalja i kriterijumi za prijavljivanje nalaze na sajtu Ministarstva privrede.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.