Izvor: Beta/Tanjug | Sreda, 12.07.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan sporazum o 48 mil EUR za preduzeća na Balkanu

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Na susretu lidera Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika Evropske unije u Trstu potpisan je sporazum o Mehanizmu za razvoj i inovacije preduzeća na Zapadnom Balkanu od 48 mil EUR, što je "svež novac" uz već raspoloživih 100 mil EUR za podršku firmama u regionu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han na svečanosti potpisivanja sporazuma u okviru Poslovnog foruma na samitu za Zapadni Balkan izjavio da će to omogućiti da se pruži podrška za razvoj i poslovanje šest hiljada preduzeća na Zapadnom Balkanu. Sredstva su dali i Evropski investicioni fond, Svetska banka i još neke međunarodne finansijske organizacije.

EU je, rekao je Han, za poslednjih deset godina u te svrhe već dala 220 mil EUR, što je omogućilo da preduzeća u regionu dobiju 400 hiljada pozajmica u vrednosti od preko 3 mlrd EUR.

Na području Zapadnog Balkana, po njegovim rečima, postoje još znatne mogućnosti za razvoj i zato je potrebno to i podržati finansijskim sredstvima.

- Ekonomska spremnost je od ključne važnosti za ulazak zemalja tog regiona u članstvo EU i ako one budu ekonomski privlačne kako za inostrane investitore, ali i ljude unutar tih zemalja, to će uticati i na kvalitet i nezavisnost pravosuđa - naveo je evropski komesar za proširenje.

Tada će, dodao je Han, "moći i da se privuku inostrani investitori, ako se osvedoče da mogu da se pouzdaju u nezavisnost pravosuđa".

Potrebni su dodatni koraci u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) na Zapadnom Balkanu, izjavio je danas potpredsednik za politiku i partnerstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pjer Hejlbron na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

Hejlbron je istakao da taj sektor predstavlja motor za inovacije u regionu i pokretačku snagu za ekonomski rast. Prema njegovim rečima, ključno je da se pronađu mehanizmi za podršku razvoju MSP-a, između ostalog i kroz unapređenje njihovog finansijskog i korporativnog upravljanja - što su glavne komponente da se postane bonitetan bankarski klijent.

Sama EBRD stavlja veliki akcenat u svojim aktivnostima na mala i srednja preduzeća, kombinujući finansijsku pomoć sa pružanjem "know-how" i savetodavnih usluga, i sprovodeći program "Žene u biznisu" koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovu ulogu u ekonomiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.