NavMenu

Počela da radi Razvojna agencija Vojvodine - Uskoro prvih 400 miliona dinara za podsticanje novih ulaganja

Izvor: eKapija Nedelja, 14.05.2017. 17:25
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
U prisustvu zvanica iz javnog, privrednog i političkog života i diplomatskog kora, posebno predstavnika domaćih i stranih kompanija i njihovih poslovnih udruženja, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović predstavio je u petak (12. maja 2017. godine) Razvojnu agenciju Vojvodine (RAV), čiji je rad i zvanično počeo.

Mirović je istakao da je cilj ove agencije da privlači i strane i domaće investicije i da podstiče otvaranje novih fabrika i nova zapošljavanjana teritoriji Vojvodine.

Kako prenosi zvanični sajt vojvođanske Vlade, Mirović je istakao da je postavljen sistem rada od nekoliko segmenata koji garantuje efikasnost RAV-a u davanju podsticaja: od temeljne analize ekonomskih potencijala u svim opštinama, preko približavanja tih potencijala potencijalnim ulagačima, do stvaranja svih uslova da investiraju upravo u Vojvodini.

- Ako bi, pored temeljnosti, ovde trebalo izdvojiti još neke ključne reči, onda su to inicijativa i agilnost. U vremenu u kome živimo kapitala je uvek manje od potreba za investiranjem i njemu se jednostavno mora prići. Samim tim je i konkurencija u privlačenju investitora izuzetno oštra. Ona ne dolazi samo iz zemalja u našem okruženju, već i iz drugih regiona i zemalja. Štaviše, veoma je oštra i konkurencija u privlačenju investitora u samoj Srbiji. Svi, jednostavno, hoće nove fabrike i nova radna mesta i svi se bore da sebi privuku one koji mogu da ih otvore. Mi, naravno, želimo da se nove fabrike i novi pogoni grade u Vojvodini i to će biti glavni zadatak Razvojne agencije - rekao je predsednik Pokrajinske vlade i obrazložio princip rada RAV-a, definisan odlukom Skupštine Vojvodine o njenom osnivanju.

Ceo proces rada Agencije će nadzirati Skupština RAV, koju će činiti članovi Pokrajinske vlade. Bespovratna podsticajna sredstva će, inače, budućim investitorima dodeljivati pokrajinski sekretarijati. Činiće to posle javnih konkursa, sprovedenih u skladu sa Zakonom o ulaganjima i pravilnikom. Transparentnost celog ovog procesa biće potvrđena kontinuiranim podnošenjem odgovarajućih izveštaja Skupštini Vojvodini. Ceo taj proces biće tesno koordiniran i sa Razvojnom agencijom Srbije, Vladom Srbije i nadležnim republičkim organima i institucijama.

Na kraju izlaganja, Igor Mirović je rekao da će prva sredstva za podsticaje novih ulaganja, oko 400 miliona dinara, biti obezbeđena kada Skupština Vojvodine usvoji rebalans pokrajinskog budžeta koji je planiran za jun, dok će već u budzetu APV za 2018. godinu ta sredstva biti značajno veća i prostor za rad RAV-a u punom kapacitetu puno širi.


Direktorka RAV-a Nataša Pavićević-Bajić predstavila je funkcionisanje agencije kroz četiri sektora. Sektor za strateška istraživanja, razvoj i inovacionu politiku će istraživati i analizirati poslovnu klimu u Vojvodini, na osnovu kojih će se kreirati predlog mera podrške za razvoj privrede, poljoprivrede, energetike, turizma i ruralnog razvoja, sa posebnim akcentom na inovacije i tehnološki razvoj. Sektor za podršku investicija će davati stručnu savetodavnu podršku postojećim domaćim i stranim investitorima, generisaće nove upite investitora, povezivaće domaće sa stranim kompanijama i raditi na poboljšanju kvaliteta baze dobavljača, pružaće podršku poslovnim inkubatorima. Radiće i na podizanju kapaciteta za privlačenje novih investicija na lokalnom nivou, pre svega kroz edukaciju lokalnih samouprava. Sektor za međunarodne i domaće fondove u funkciji razvoja Vojvodine će koordinisati davanje budžetskih subvencija na svim nivoima kako bi se one što efikasnije koristile, i pronalaziće sva raspoloživa finansijska sredstva iz međunarodnih fondova. Sektor za promociju će predstavljati Vojvodinu domaćoj i svetskoj javnosti kao region koji investitorima nudi dobru radnu snagu, kvalitet, sigurnost, u koji veliki svetski brendovi sa razlogom ulažu i u njemu ostaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.