NavMenu

Vojvodina za programe zapošljavanja izdvojila 158,5 miliona dinara - Za samozapošljavanje do 456.000 dinara

Izvor: Dnevnik Petak, 17.03.2017. 10:53
Komentari
Podeli
(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Da bi se nezaposleni, bilo da nikad nisu radili ili su ostali bez posla, podstakli na to da pokrenu sopstveni biznis i na taj način obezbede egzistenciju, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam obezbedio je novac koji će omogućiti da se oni i podrže.

Po rečima potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Ivana Đokovića, nedavno usvojenim Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu predviđeno je da se za samozapošljavanje izdvoji 50.500.000 dinara, što će omogućiti da se podrži oko 200 novih samostalnih preduzetničkih poduhvata.

Javni konkursi biće raspisani uskoro, a onima kojima bude odobrena podrška biće obezbeđena subvencija od 182.000 do 456.000 dinara.

Treba reći da je ta subvencija namenjena nezaposlenima koji se samozapošljavaju, a pravo da konkurišu imaju nezaposleni s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Vojvodini.

To pravo mogu ostvariti i oni koji žele da osnuju samostalni posao – otvaranje radnje ili neki drugi oblik preduzetništva – a to mogu učiniti samostalno ili udruživanjem više nezaposlenih, kao i za osnivanje privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Oni koji žele da konkurišu za tu vrstu subvencije imaju obavezu da novoregistrovanu delatnost obavljaju najmanje godinu.

Onima kojima bude odobrena subvencija od 182.000 dinara, zapravo će biti plaćeni porezi i doprinosi obračunati na iznos minimalne zarade za taj period, što je svakako značajno rasterećenje za početnike u poslu.

Postoji i mogućnost da se dobije i više novca - 456.000 dinara, a reč je o iznosu dve bruto prosečne zarade za period ugovorene obaveze - što zapravo znači da oni koji dobiju tu subvenciju imaju obavezu da delatnost obavljaju još godinu nakon proteka subvencionisanog perioda, odnosno dve godine.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Osim za samozapošljavanje, Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje u Vojvodini za ovu godinu predviđeno je i izdvajanje 60.078.379 dinara za zapošljavanje nezaposlenih, a subvencija koja je namenjena poslodavcu po nezaposlenom iznosi od 183.000 do 202.000 dinara.

Odobrava se privatnim poslodavcima radi zapošljavanja nezaposlenih s evidencije NSZ-a u Vojvodini, a poslodavac je u obavezi da zaposli radnika na godinu. Prilikom odobravanja tih subvencija takođe se mogu dobiti dva iznosa - prvi se odnosi na minimalnu zaradu, a viši na prosečnu, čime se daje podsticaj poslodavcima da zaposlenima isplaćuju višu zaradu.

Obezbeđeno 158 miliona dinara

Za programe i mere aktivne politike zapošljavanja ove godine u Vojvodini biće izdvojeno 158.500.000 dinara, a novac će biti obezbeđen iz budžeta APV, poklona, donacija, kao i doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih izvora.

Osim za samozapošljavanje i za zapošljavanje nezaposlenih, sredstva su predviđena još za dva programa - za javne radove 15.000.000 dinara, dok će za sufinansiranje zapošljavanja 86 mladih i obrazovanih ljudi bez prethodnog radnog iskustva, koje se sprovodi zajedno s Naftnom industrijom Srbije, biti izdvojeno 32.921.620 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.