Izvor: eKapija | Petak, 13.01.2017.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Beograd objavio Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2017. godinu - Pogledajte koje su subvencije opredeljene za poslodavce

Subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica na novootvorenim radnim mestima, subvencije za podršku razvoju inovativnih delatnosti, dodela bespovratnih sredstava za početak u poslovanju, javni radovi, podrška samozapošljavanju - samo su neke od mera predviđene novim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja Beograda za 2017. godinu.

To nije sve, jer je ovim dokumentom predviđeno oko 50 mera i aktivnosti.

Sve one se odnose na poboljšanje uslova za pristup tržištu rada, posredovanje u zapošljavanju, profesionalnu orijentaciju i savetovanje o planiranju karijere, povećanje kompetentnosti radne snage putem dodatnog obrazovanja i obuka, zapošljavanja i poslovanja putem subvencija i na javnim radovima. Takođe, odnose se i na razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, investicije u poljoprivredi i oblasti ruralnog razvoja, podsticaje za unapređenje kvaliteta turističko ugostiteljske ponude.

Ukupan budžet predviđen za subvencije (zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, samozapošljavanje i javne radove) je 12,2 miliona dinara, navedeno je u Lokalnom akcionom planu.

Prema rečima člana Gradskog veća i predsednika Gradskog saveta za zapošljavanje Dragomira Petronijevića, napor Grada Beograda u zapošljavanju mladih preduzetnika postigao je pun uspeh, a 2017. godine očekuju se još bolji rezultati.

– Uspeli smo da napravimo proizvod nefinansijske pomoći kojim budućim preduzetnicima pomažemo da dođu do potrebnih sredstava. U svemu tome sarađivali smo sa svim nadležnim institucijama, Fondom za razvoj, Razvojnom agencijom, Sekretarijatom za privredu i drugima – rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, mladim preduzetnicima na konkursu su dati lokali na besplatno korišćenje u naredne dve godine, što je prvi put da se u Beogradu na ovaj način podstiče preduzetništvo.

Subvencije

Lokalnim akcionim planom za 2017. godino je predviđeno da prvenstveno mala i srednja preduzeća mogu za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih ostvariti subvenciju. Nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih su mladi do 30 godina starosti - bez ili sa niskim kvalifikacija, mladi koji posao traže duže od 12 meseci, stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, mladi do 30 godina starosti sa statusom dece palih boraca ili oni imaju status deteta bez roditeljskog staranja, žrtve trgovine ljudima i žrtve porodičnog nasilja.

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Visina subvencije u 2017. godini iznosi 150.000 dinara po korisniku. Subvencija je veća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći, kao i mlade do 30 godina sa sgtatusom dece bez roditeljskog staranja ili dece palih boraca, i iznosi 180.000 dinara po korisniku. Predivđena ukupna sredstva za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih su 5 miliona dinara.

Podrška samozapošljavanju podrazumeva pružanje stručne pomoći, obuku iz oblasti preduzetništva i subvenciju za samozapošljavanje, koja se odobrava radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva )kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos). Sredstva za samozapošljavanje u 2017. godini odobravaju se u vidu subvencije, u jednokratnom iznosu od 180.000 dinara po korisniku. Osim za osoba sa invaliditetom, koje za samozapošljavanje dobijaju 220.000 i viškova zaposlenih koji dobijaju 200.000 dinara.

U slučaju da se u roku od tri meseca dostave dokazi kumulativno o utrošku odobrene subvencije i 20% iznosa sredstava dodeljenih po osnovu otpremnine, korisniku se može odobriti dodatnih 40.000 dinara u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima. Budžet za sprovođenje ove mere je 5,2 miliona dinara.

Ove godine, osim subvencija i samozapošljavanja, u Beogradu će se organizovati i javni radovi u cilju radnog angažovanja prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa. U ukupnom broju nezaposlenih lica uključenih u program javnih radova najmanje 70% nezaposlenih lica treba da pripada teže zapošljivim kategorijama.

Poslodavac koji sprovodi javne radove, zaključuje sa nezaposlenim ugovor o radnom angažovanju u skladu sa propisima o radu i javnim konkursom.

Sredstva namenjena za organizovanje javnih radova koriste se za isplatu naknade za obavljen posao nezaposlenim licima, naknadu troškova dolaska i odlaska sa rada nezaposlenih lica, naknadu troškova sprovođenja javnih radova i naknadu troškova obuke. U slučaju obuke licu se izdaje potvrda o stečenim kompetencijama.

U 2017. godini organizovaće se javni radovi u oblasti socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Moguće je i organizovanje javnih radova iz oblasti kulture na kojima se isključivo angažuju osobe sa invaliditetom.

Pravo učestvovanja u postupku organizovanja javnih radova imaju organi jedinica lokalne samouprave, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja. Za program javnih radova Grad Beograd je u 2017. godini izdvojio 2 miliona dinara.

Osim finansijskih sredstava previđeno je i organizovanje Beogradskog sajama profesionalne orijentacije, Beogradskog sajama zapošljavanja i stručne prakse, Beogradskog investicionog dana, Sajma mikro i porodičnog biznisa, edukativne obuke i radionice "Informacijom do cilja", obuke za organsku proizvodnju itd.

(Foto: Arthimedes/shutterstock.com)
Statistika za 2016. godinu

Prema administrativnim izvorima o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje za teritoriju grada Beograda, za 2016. godinu je karakteristično: rast broja nezaposlenih u prvom kvartalu, zatim kontinuirano smanjenje u periodu proleće-jesen, da bio od oktobra njihov broj ponovo počeo da raste.

Broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ za teritoriju grada Beograda u novembru 2016. godine iznosi 103.078, što u poređenju sa istim mesecom prethodne godine predstavlja smanjenje broja nezaposlenih za 2,7%. Većinu nezaposlenih čine žene - 57%. Prosečna starost nezaposlenog lica u Beogradu je 41 godina, učešće mladih do 30 godina iznosi 22,4%, a lica starijih od 50 godina - 30,7%.

Na nivou Beograda, ukupno je zaposleno 669.555 lica, od kojih je 88,6% u pravnim licima (privredna društva, preduzeća, zadruge, ustanove i druge organizacije), 10,9% su preduzetnici, lica koja samostalno obavljaju delatnost i zaposleni kod njih, a 0,5% čine registrovani individualni poljoprivrednici.

Prema sektorima delatnosti, 17,4% je trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, 12,1% državna uprava i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, 9,4% prerađivačka industrija, 7,7% administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, 7,4% stručne, naučne inovacione i tehničke delatnosti. Slede: 7,3% zdravstvena i socijalna zaštita, 6,5% saobraćaj i skladištenje, 5,8% obrazovanje, 5% informisanje i komunikacije, 5% građevinarstvo, 3,6% finansijske delatnosti i delatnost osiguranja, 3,6% usluge smeštaja i ishrane, dok svi ostali sektori delatnosti sadrže zajedno manje od 10%.

Finansiranje programa i mera predviđenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja u 2017. godini će se obezbediti iz budžeta grada Beograda, republičkog budžeta (preko Ministarstva za rad i Nacionalne službe za zapošljavanje), sredstava budžeta drugih organizacija i institucija koje učestvuju u realizaciji programa i mera, specifičnih donacija preduzeća i partnera iz privatnog sektora.

Takođe, novac će biti obezbeđen i od inostranih donatora i sredstava EU preko IPA fonda, Privredne komore Srbije – Privredne komore Beograda, Razvojne agencije Srbije i drugih izvora.

Kompletan Lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Beograda pogledajte u sledećem fajlu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE