Izvor: eKapija | Sreda, 11.01.2017.| 14:29

Za subvencije investitorima 11 milijardi dinara u 2017. godini - Ulagačima od 3.000 do 7.000 EUR po novozaposlenom, prvi konkurs za dodelu podsticaja do februara

Za podsticanje i privlačenje investicija Srbija je u 2017. obezbedila 3 milijarde dinara više nego u prethodnoj godini, a smanjenje minimalnih uslova za učešće u dodeli podsticaja trebalo bi da doprinese boljoj poziciji domaćih privrednika u ukupnoj raspodeli.

Da li će novine u politici dodele državnih subvencija zaista imati takve efekte po domaću privredu, biće jasnije već nakon prvog poziva za dodelu sredstava, koji bi, kako eKapija saznaje u Ministarstvu privrede, trebalo da bude raspisan najkasnije u februaru.

- Prvi poziv u ovoj godini očekuje se u narednih mesec dana – ističu u Ministarstvu.

- Za 2017. godinu planirali smo 11 milijardi dinara podsticaja investitorima, dok je u 2016. za to bilo opredeljeno 8,133 milijarde.

Da bi privuki još investicija, podstakli nova zapošljavanja, razvoj tehnologije i znanja, dodaju, bilo je potrebno urediti Uredbu o privlačenju investicija, a posebno spustiti pragove, kako bi i mali investitori mogli da konkurišu za podsticajna sredstva.

Subvencije već za 10 zaposlenih

Naime, novim tekstom Uredbe koja je stupila na snagu krajem prošle godine, podsticanje malih i srednjih privrednih društava omogućeno je kroz smanjenje minimalnih uslova, koje bi preduzeća morala da ispune kako bi konkurisala za dodelu subvencija. Tako je najmanji broj novih lica koja moraju biti zaposlena investicionim projektom 10, a najmanji iznos ulaganja 100.000 EUR. Ovi pragovi odnose se na realizaciju investicionih projekata u jedinicama lokalne samouprave koje su prema stepenu razvijenosti razvrstane u devastirana područja. Za investicije u opštinama koje pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti treba uložiti 200.000 EUR i angažovati 20 radnika. Prag za treću kategoriju lokalnih samouprava je 300.000 EUR i 30 radnika, druga kategorija zahteva ulog od 400.000 EUR i 40 radnika, dok je prag za najrazvijenije ulaganje od pola miliona evra i 50 radnika.

Kao i do sada, država će za svakog novog radnika investitoru plaćati od 3.000 do čak 7.000 EUR, u zavisnosti od područja u kojem se ulaže.

- Uredbom je uvedena i mogućnost podrške projekata u sektorima poljoprivrede i ribarstva (minimalna vrednost 2 mil EUR i zapošljavanje najmanje 25 radnika), a isključena je mogućnost podsticanja razvoja softverskog inženjeringa – napominju u Ministarstvu.

Bolji uslovi privređivanja značajniji od subvencija?

Spuštanje granica za davanje državne pomoći, trebalo bi prema očekivanju Ministarstva da doprinose da se bolje iskoriste mogućnosti koje daje Zakon o ulaganjima, donet pre više od godinu dana, a čiji je osnovni zadatak i bio da se stvori jedanak tretman domaćih i stranih investitora.

Milan Knežević, član Asocijacije MSP i vlasnik konfekcije Modus, međutim, smatra da ove novine neće mnogo poboljšati šanse domaćim privrednicima za pokretanje novih projekata ili proširenje postojećih kapaciteta.

- Od oko 90 mil EUR podsticaja koje je država dala prošle godine za zapošljavanje, samo je oko 3% otišlo domaćim firmama. Neka nama, malim preduzetnicima, za svakog novozaposlenog daju iznose koji dobijaju strani investitori i mi ćemo za godinu dana zaposliti sve nezaposlene u Srbiji.

Prema mišljenu Kneževića, podsticaji ne znače mnogo dok se ne poprave uslovi privređivanja.

- Podsticaji fukcionišu po principu kruženja vode u prirodi – država daje privredi ne tako velika sredstva, a onda na porezima i novozaposlenima prihoduje dugoročno kroz PDV, poreze, doprinose i više od 100 parafiskalnih nameta.

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Da domaća mala preduzeća nemaju iste mogućnosti ulaganja kao strani investitori, saglasan je i profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić. Ipak, novu Uredbu vlade on je za beogradske medije ocenio kao "poboljšanje u postojećem modelu podsticanja privrede".

Dobro je, navodi Arsić, i što se odustalo od podsticanja softverske industrije, jer država tom sektoru treba da obezbedi adekvatan kadar a ne novac. On napominje da se, generalno, ne treba mnogo oslanjati na postojeći model podsticanja, već treba raditi na sistemskom podsticanju privrede - boljoj infrastrukturi, poslovnom ambijentu, efikasnijoj administraciji...

Srbija je u 2016. godini, na temelju investicija koje su dobile državne podsticaje, zaključila 21 ugovor vredan 220 mil EUR, koji je doneo 15.000 novih radnih mesta. U 2017. očekuju se ugovori koji će obezbediti zaposlenje za još 20.000 radnika.

Ivana Bezarević

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.