Izvor: Tanjug | Utorak, 03.01.2017.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tri milijarde dinara za investicije i širenje poslovanja MSP sektora - Ministarstvo privrede nastavlja podršku preduzetništvu

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede uputilo je javni poziv mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći za širenje poslovanja, investicije u proizvodnju i unapređenje tehnoloških procesa, a za taj projekat planirano je tri milijarde dinara.

Ova podrška se privrednicima pruža u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte koji predstavlja kombinaciju 20% bespovratnih sredstava države i 80% povoljnog kredita Fonda za razvoj, saopštilo je resorno ministarstvo.

Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok su ukupna kreditna sredstva Fonda za razvoj iznose 2,4 milijarde dinara.

Sredstva opredeljena Programom mogu se koristiti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora (ukoliko je u sastavu proizvodnog prostora), za kupovinu proizvodne opreme, nove ili polovne, ne starije od pet godina (uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje), kao i za nabavku softvera i druga nematerijalna ulaganja.

Takođe, preduzećima će biti pružena i finansijska podrška za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog investicionog ulaganja, navodi se u saopštenju ministarstva.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte predstavlja podršku privrednicima u cilju povećanja proizvodnje, izvoza i zapošljavanja, kao i uključivanja domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema. Programom se smanjuju rizici finansiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i utiče na povećanje njihove konkurentnosti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.