NavMenu

Fond za inovacionu delatnost dodelio 3 mil EUR za 14 projekata - U pripremi novi podsticaji za inovativna preduzeća u 2017.

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2016. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Lako svarljiva hrana na bazi soje za kućne ljubimce kompanije Bankom u naredne dve godine trebalo bi da se nađe na rafovima prodavnica u Srbiji. Plasman na domaće tržište biće omogućen zahvaljući fianansijskoj podršci koju je ova kompanija dobila na konkursu Programa saradnje nauke i privrede, koji uz podršku Evropske unije i Svetske banke sprovodi Fond za inovacionu delatnost. Uz ovaj, novčani podsticaj dobilo je još 13 inovativnih projekata kompanija iz Srbije.

- Ovo će biti dobra osnova da unapredimo proizvodnju i podignemo izvoz. Prve rezultate optimistično očekujemo za godinu dana, ali je realno da se to ipak dogodi u narednih godinu i po do dve - kaže za eKapiju Mladen Pešut iz kompanije Bankom koja se bavi preradom soje. Osim hrane za životinje, planiraju i proizvode za ljudsku ishranu.

Kompanijama iz Srbije je u okviru Programa saradnje nauke i privrede dodeljeno ukupno 3 mil EUR iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Cilj je povezivanje privatnih preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se zajedničkim razvojnim projektima podstakao razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija sa tržišnom primenom.

Projekti, koje su u okviru javnog poziva podneli konzorcijumi sačinjeni od privatnih mikro, malih i srednjih preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija registrovanih u Srbiji, prošli su evaluaciju nezavisne međunarodne ekspertske komisije Fonda.

Da će dobijena sredstva mnogima omogućiti da svoje ideje realizuju znatno brže, potvrđuje i primer Istraživačko-razvojnog instituta NIRI iz Niša, koji je nosilac projekta Qlasify guard. Reč je o softveru za proveru sadržaja na internetu, kako bi se sprečile zloupotrebe i malverzacije u elektronskoj trgovini. Prema rečima Marka Smiljanića sa ovog instituta, prodaja softvera očekuje se već tokom 2017. godine.

- U trenutku raspisivanja konkursa imali smo viziju koju, zahvaljujući konkursu, ubrzano realizujemo. Procena je da ćemo tri puta brže stići do cilja, nego kada bismo sami finansirali projekat – kaže Smiljanić za eKapiju.

Dobitnici u okviru Programa saradnje nauke i privredeDobitnici  u okviru Programa saradnje nauke i privrede
Na javni poziv Fonda za inovacionu delatnost prijavljeno je ukupno 96 projekata iz 25 gradova širom Srbije i više od 10 različitih industrijskih oblasti. Od toga je 74 zadovoljavalo uslove podobnosti. U najuži izbor ušlo je njih 27, a 14 je dobilo finansijska sredstva.

Nastavlja se podrška inovatorima

Ivan Rakonjac, v.d. direktora Fonda za inovativnu delatnost, kaže za eKapiju da je saradnja nauke i privrede izuzetno važna, jer se na taj način kreira privreda zasnovana na znanju i pojačava konkurentnost. Prema njegovim rečima, Fond će i u narednom periodu nastaviti da radi na programima ranog razvoja i sufinansiranja inovacija, koje sprovodi od svog osnivanja.

- U predlogu budžeta, o kome ovih dana raspravljaju parlamentarci, predviđena su sredstva iz programa unapređenja konkurentnosti zapošljavanja, tako da će Fond naredne godine imati pozive za ova dva programa. Radimo i na aplikaciji za IPA 2014, koja će u iznosu od oko 4,5 mil EUR obezbediti nastavak ova dva programa.

U periodu od 2011. do 2016. godine, u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji finansiranom sredstvima EU, Fond za inovacionu delatnost dodelio je finansijsku podršku za više od 50 pronalazaka domaćim privatnim preduzećima u vrednosti od 8,4 mil EUR.

Novčanu pomoć u okviru poslednjeg programa donacija za podršku inovativnim naučno-istraživačkim projektima u Srbiji, osim kompanije Bankom i Istraživačko razvojnog instituta NIRI iz Niša dobili su i:

- Agrounik – Bakterijski proizvod za zaštitu stabala jabuka i krušaka od infekcija

- EUGEN CHOCOLATE – Čokolade obogaćene bioaktivnim biljnim ekstraktima
- Gecko Solutions – Mobilna aplikacija za praćenje učinka igrača stonog tenisa
- GeoGIS – Uređaj za snimanje iz vazduha i mapiranje koji se koristi za potrebe merenja nivoa buke
- GreenLab – Hrana sa probiotikom za sprečavanje crevnih infekcija kod životinja
- LMB SOFT – Rešenje za umanjenje rizika od infekcija prilikom transfuzije krvi u bolnicama
- Mont Stubline – Ekonomični izmenjivači toplote za pasterizaciju organskog otpada
- NovelIC – Modul senzora za beskontaktnu detekciju ljudskog prisustva u različitim okruženjima
- OTTO BOCK SAVA – Integrisani sistem za proizvodnju ortopedskih pomagala
- Quadra Graphic – Digitalne sigurnosne identifikacione kartice sa strukturom krila leptira
- Tetragon – Jednokomponentni lepak na vodenoj bazi
- WIPL-D – Softver za elektromagnetne simulacije namenjen globalnoj telekomunikacionoj industriji

Katarina Stevanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.