NavMenu

Fond za inovacionu delatnost dodelio 3 mil EUR za 14 projekata - U pripremi novi podsticaji za inovativna preduzeća u 2017.

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2016. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Lako svarljiva hrana na bazi soje za kućne ljubimce kompanije Bankom u naredne dve godine trebalo bi da se nađe na rafovima prodavnica u Srbiji. Plasman na domaće tržište biće omogućen zahvaljući fianansijskoj podršci koju je ova kompanija dobila na konkursu Programa saradnje nauke i privrede, koji uz podršku Evropske unije i Svetske banke sprovodi Fond za inovacionu delatnost. Uz ovaj, novčani podsticaj dobilo je još 13 inovativnih projekata kompanija iz Srbije.

- Ovo će biti dobra osnova da unapredimo proizvodnju i podignemo izvoz. Prve rezultate optimistično očekujemo za godinu dana, ali je realno da se to ipak dogodi u narednih godinu i po do dve - kaže za eKapiju Mladen Pešut iz kompanije Bankom koja se bavi preradom soje. Osim hrane za životinje, planiraju i proizvode za ljudsku ishranu.

Kompanijama iz Srbije je u okviru Programa saradnje nauke i privrede dodeljeno ukupno 3 mil EUR iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Cilj je povezivanje privatnih preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se zajedničkim razvojnim projektima podstakao razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija sa tržišnom primenom.

Projekti, koje su u okviru javnog poziva podneli konzorcijumi sačinjeni od privatnih mikro, malih i srednjih preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija registrovanih u Srbiji, prošli su evaluaciju nezavisne međunarodne ekspertske komisije Fonda.

Da će dobijena sredstva mnogima omogućiti da svoje ideje realizuju znatno brže, potvrđuje i primer Istraživačko-razvojnog instituta NIRI iz Niša, koji je nosilac projekta Qlasify guard. Reč je o softveru za proveru sadržaja na internetu, kako bi se sprečile zloupotrebe i malverzacije u elektronskoj trgovini. Prema rečima Marka Smiljanića sa ovog instituta, prodaja softvera očekuje se već tokom 2017. godine.

- U trenutku raspisivanja konkursa imali smo viziju koju, zahvaljujući konkursu, ubrzano realizujemo. Procena je da ćemo tri puta brže stići do cilja, nego kada bismo sami finansirali projekat – kaže Smiljanić za eKapiju.

Dobitnici u okviru Programa saradnje nauke i privredeDobitnici  u okviru Programa saradnje nauke i privrede
Na javni poziv Fonda za inovacionu delatnost prijavljeno je ukupno 96 projekata iz 25 gradova širom Srbije i više od 10 različitih industrijskih oblasti. Od toga je 74 zadovoljavalo uslove podobnosti. U najuži izbor ušlo je njih 27, a 14 je dobilo finansijska sredstva.

Nastavlja se podrška inovatorima

Ivan Rakonjac, v.d. direktora Fonda za inovativnu delatnost, kaže za eKapiju da je saradnja nauke i privrede izuzetno važna, jer se na taj način kreira privreda zasnovana na znanju i pojačava konkurentnost. Prema njegovim rečima, Fond će i u narednom periodu nastaviti da radi na programima ranog razvoja i sufinansiranja inovacija, koje sprovodi od svog osnivanja.

- U predlogu budžeta, o kome ovih dana raspravljaju parlamentarci, predviđena su sredstva iz programa unapređenja konkurentnosti zapošljavanja, tako da će Fond naredne godine imati pozive za ova dva programa. Radimo i na aplikaciji za IPA 2014, koja će u iznosu od oko 4,5 mil EUR obezbediti nastavak ova dva programa.

U periodu od 2011. do 2016. godine, u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji finansiranom sredstvima EU, Fond za inovacionu delatnost dodelio je finansijsku podršku za više od 50 pronalazaka domaćim privatnim preduzećima u vrednosti od 8,4 mil EUR.

Novčanu pomoć u okviru poslednjeg programa donacija za podršku inovativnim naučno-istraživačkim projektima u Srbiji, osim kompanije Bankom i Istraživačko razvojnog instituta NIRI iz Niša dobili su i:

- Agrounik – Bakterijski proizvod za zaštitu stabala jabuka i krušaka od infekcija

- EUGEN CHOCOLATE – Čokolade obogaćene bioaktivnim biljnim ekstraktima
- Gecko Solutions – Mobilna aplikacija za praćenje učinka igrača stonog tenisa
- GeoGIS – Uređaj za snimanje iz vazduha i mapiranje koji se koristi za potrebe merenja nivoa buke
- GreenLab – Hrana sa probiotikom za sprečavanje crevnih infekcija kod životinja
- LMB SOFT – Rešenje za umanjenje rizika od infekcija prilikom transfuzije krvi u bolnicama
- Mont Stubline – Ekonomični izmenjivači toplote za pasterizaciju organskog otpada
- NovelIC – Modul senzora za beskontaktnu detekciju ljudskog prisustva u različitim okruženjima
- OTTO BOCK SAVA – Integrisani sistem za proizvodnju ortopedskih pomagala
- Quadra Graphic – Digitalne sigurnosne identifikacione kartice sa strukturom krila leptira
- Tetragon – Jednokomponentni lepak na vodenoj bazi
- WIPL-D – Softver za elektromagnetne simulacije namenjen globalnoj telekomunikacionoj industriji

Katarina Stevanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.