NavMenu

Predstavljene podrške dostupne inovativnim preduzećima - U programu InnovFin kompanijama na raspolaganju 24 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 29.11.2016. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka (EIB) organizovala je u ponedeljak (28. novembra 2016. godine) interaktivni seminar na kojem je predstavila podrške koje su dostupne inovativnim i preduzećima u razvoju na Zapadnom Balkanu.

Kako je rečeno na skupu, očekuje se da će u okviru programa "InnovFin - EU finasiranje inovatora", do 2020, inovativnim kompanijama na raspolaganju biti preko 24 mlrd EUR finasiranja duga i kapitala što će omogućiti investicije od 48 mlrd EUR u istraživanje i inovacije širom Evrope i Zapadnog Balkana.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da inovacije i naučna delatnost u Srbiji imaju budućnost. On je kazao da je usvojena Strategija naučnoog i tehnološkog razvoja Srbije za period 2016. do 2020. kojom su utvrđeni ciljevi u oblasti nauke i inovacija, do 2020. i smernice za njihovo ostvarivanje.

Po toj strategiji, prema njegovim rečima, naučno i tehnološki razvoj Srbije trebao bi biti u funkciji ekonomskog razvoja zemlje i jačanja konkurrentnosti privrede, odnosno razvoja društva u celini.

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapijeko kazao je da ta banka podržava razvoj inovacija, jer su one ključne za dugoriočnu konkurentnost, održiv razvoj svake zemlje i obezbeđivanje novih poslova. On je naveo da je Grupa EIB u 2015. ukupno za inovacije obezbedila 18,7 mlrd EUR.

Šef delegacije EU u Srbiji Majk Davenport je naglasio da je potrebna veća podrška malim i mikro preduzećima, jer oni imaju značajnu ulogu u održivoj zaposlenosti i povećanju konkurentnosti privrede. - Inovacije su ključne da se bolje nosimo sa izazovima koji nam prete - naglasio je Davenport dodajući da će EU nastaviti i dalje da pruža podršku Srbiji.

U okviru programa "InnovFin - EU finansiranje inovatora", koji je zajednička inicijativa Grupe EIB i Evropske komisije, pokrenute u okviru programa Horizon 2020, kako je rečeno danas na skupu osmišljeni su proizvodi za banke i finansijske posrednike, kao i srednja o velika inovativna preduzeća.

Proizvodi su osmišljeni i za velike istraživačke i inovacione projekte koje razvijaju univerziteti i javne istraživačke organizacije.

Istaknuto je da "InnovFin" nudi i mogućnost finasiranja za ogledne komercijalne projekte velikih razmera u oblasti obnovljivih izvora energije i vodonikovih gorivnih ćelija, kao i projekte razvoja vakcina, lekova, medicinskih i dijagnostičkih uređaja ili inovativnih istraživačkih infrastruktura za istraživanje zaraznih bolesti koji su uspešno završili prekliničku fazu.

Program pruža i savetodavne usluge kompanijama i drugima koji ulažu u inovacije kako bi se bolje pripremili za pristupanje finansiranju EIB-a i drugih izvora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.