Izvor: Beta | Nedelja, 23.10.2016.| 20:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro ugovor sa bankom u Srbiji za sredstva COSME - Za mala i srednja preduzeća na raspolaganju 2,3 mlrd EUR do 2020.

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Do kraja ove godine se očekuje potpisivanje ugovora s domaćom bankom koji će omogućiti korišćenje sredstava evropskog programa COSME za podršku malim i srednjim preduzećima, rekla je pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović.

COSME je program EU namenjen povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a u okviru perioda 2014-2020. planirani budžet je 2,3 mlrd EUR, a Srbija je pristupila tom programu u novembru 2015. godine.

Katarina Obradović Jovanović je podsetila da Srbija ima pristup tom programu za koji godišnje plaća članarinu 800.000 EUR. Ona je rekla da u programu ne postoje definisane kvote za zemlje i da se sredstva povlače u vidu zajmova preko domaćih banaka za koje se podnose projekti.

- Ne postoje kvote za određene zemlje pa da znate da vam to sleduje. Možete da povučete onoliko koliko imate dobrih projekata, koliko imate interesovanja i koliko možete da odgovorite na zahteve - rekla je Katarina Obradović Jovanović.

Rekla je da za 60% sredstava COSME mogu da se prijave domaće finansijske institucije, dok se 40% koristi za podršku Evropskoj mreži preduzetništva, za klastere ili izradu analiza i izveštaja ili organizaciju radionica za koje EU smatra da su neophodni.

- Ono što je dobro jeste da Srbija članstvom u COSME dobija pristup svim tim dogadjajima kroz koje se razmenjuju iskustva i upoznaju najnoviji trendovi u ovim oblastima - rekla je pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetnštvo.

Cilj progama COSME je da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansijama i tržištu, da se podstakne preduzetništvo i stvore uslovi pogodni za otvaranje firmi i radnih mesta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.