NavMenu

Uskoro ugovor sa bankom u Srbiji za sredstva COSME - Za mala i srednja preduzeća na raspolaganju 2,3 mlrd EUR do 2020.

Izvor: Beta Nedelja, 23.10.2016. 20:57
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Do kraja ove godine se očekuje potpisivanje ugovora s domaćom bankom koji će omogućiti korišćenje sredstava evropskog programa COSME za podršku malim i srednjim preduzećima, rekla je pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović.

COSME je program EU namenjen povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a u okviru perioda 2014-2020. planirani budžet je 2,3 mlrd EUR, a Srbija je pristupila tom programu u novembru 2015. godine.

Katarina Obradović Jovanović je podsetila da Srbija ima pristup tom programu za koji godišnje plaća članarinu 800.000 EUR. Ona je rekla da u programu ne postoje definisane kvote za zemlje i da se sredstva povlače u vidu zajmova preko domaćih banaka za koje se podnose projekti.

- Ne postoje kvote za određene zemlje pa da znate da vam to sleduje. Možete da povučete onoliko koliko imate dobrih projekata, koliko imate interesovanja i koliko možete da odgovorite na zahteve - rekla je Katarina Obradović Jovanović.

Rekla je da za 60% sredstava COSME mogu da se prijave domaće finansijske institucije, dok se 40% koristi za podršku Evropskoj mreži preduzetništva, za klastere ili izradu analiza i izveštaja ili organizaciju radionica za koje EU smatra da su neophodni.

- Ono što je dobro jeste da Srbija članstvom u COSME dobija pristup svim tim dogadjajima kroz koje se razmenjuju iskustva i upoznaju najnoviji trendovi u ovim oblastima - rekla je pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetnštvo.

Cilj progama COSME je da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansijama i tržištu, da se podstakne preduzetništvo i stvore uslovi pogodni za otvaranje firmi i radnih mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.