Izvor: RTS | Petak, 21.10.2016.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mikrofinansijske pozajmice pomažu razvoj preduzetništva u Srbiji - Više od 95% kredita se uredno otplaćuje

(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Kada je Muhamed Junuz ustanovio princip bankarstva za najsiromašnije nije ni slutio da će za to dobiti Nobelovu nagradu i da će taj koncept biti prihvaćen u 100 zemalja. Mikrofinansijski krediti za najsiromašnije u izmenjenom obliku postoje i kod nas a očekuje se novi zakon o bezdepozitnim finansijskim institucijama koji bi olakšao i pojeftinio takve kredite.

Bogata Evropa više nije imuna na osmogodišnju ekonomsku krizu pa su krediti za najsiromašnije sve popularniji. Čak je i belgijska kraljica promoter te vrste bankarstva a samo u Velikoj Britaniji oko dve milijarde funti obrću oni kojima su klasični bankarski krediti nedostupni.

Kod nas je oko 50 mil EUR plasirano za socijalno preduzetništvo.

- Ovo mi je četvrti kredit koji uzimam. Imam mogućnost refinansiranja kredita, otvaranja novih priča kako se širi posao. Radim isključivo sa cvećem. Proizvodnjom cveća dajemo u kompenzaciju robu i radimo sa drugim proizvođačima - kaže Miroslav Cimeša, cvećar iz Čačka.

Novac za mikrofinansiranje prikupljaju institucije od donatora, najčešće vlada nekih zemalja, a garancije bankama pružaju mikrofinansijske institucije na sopstveni rizik. Iznosi plasmana se kreću od 50.000 do 500.000 dinara sa rokom otplate od 30 do 36 meseci.

- Više od 95% kredita se uredno naplaćuje. Jedan od razloga zašto je to tako što naši službenici zajedno sa klijentima vrše procenu kreditne sposobnosti i dogovaraju anuitet koji klijent može da plaća - kaže Bojan Blagojević iz Agroinvest fonda Čačak.

Mikrofinansijske institucije se razlikuju od banaka jer ne mogu da prikupljaju depozite građana i štednju radi plasmana. Zato imaju i standarde koje moraju da poštuju.

- Polažemo odgovarajuće sertifikaciju kako bismo mogli da pristupimo fondovima EU i privučemo socijalne investitore. Na teritoriji Srbije 20% populacije pripada nebankarskom sektoru i mi se trudimo da kao mikrofinansijska institucija edikujemo i kasnije osposobimo tu ciljnu grupu i između ostalog naš osnovni cilj je smanjenje stope nezaposlenosti, kao i socijalno uklučenje naših klijenata u društvo - kaže Jelena Stojković, menadžer za inplemantaciju i razvoj projekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.