NavMenu

Preduzeća u restrukturiranju nisu privukla fondove - Malim i srednjim preduzećima potrebna pomoć u privlačenju investitora

Izvor: N1 Subota, 08.10.2016. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Ministarstvo privrede Srbije planiralo je 2014. godine da dugove 153 preduzeća u restukturiranju pretvori u kapital, koji bi otkupili invesiticioni fondovi, čija je glavna delatnost da ulažu u preduzeća sa velikim potencijalom, ali i sa finansijskim problemima, i pomognu im da reše probleme i ponovo uspešno rade.

Private equity fondovi grupe su investitora koji upravljaju znatnom količinom kapitala. Ulažu u perspektivna preduzeća sa visokim potencijalom rasta na srednji i dugi rok, prosečno pet godina. Ulaganje uključuje i aktivno ušešće u upravljanu firmom, veoma često i promenu strategije poslovanja, menadžmenta ili kupovinu dugova u zamenu za udeo kapitala

Ipak, investiitori private equity fondova nisu uložili ni u jedno od tih preduzeća. Govoreći o razlozima, predsednik Srpske private equity asocijacije Dejvid Šok, kaže da objašnjenje nije jednostavno.

- Sama preduzeća o kojima govorite imaju brojne ozbiljne probleme, teško rešive probleme. Što se tiče samog upravljanja procesom njihove privatizacije, to je veliki izazov. Većina vlada nema iskusutva u takvoj vrsti posla, bio je to hrabar potez srpske vlade da pretvori dugove u kapital, pokuša da privuče investicije private equity fondova i spase neka od tih preduzeća. Mislim da i dalje ima šansi da nešto bude urađeno, ali težak je to posao za Vladu, a teško je i privatnim investitorima da sklope ugovor sa nekom firimom, koja je u veoma lošem stanju - kaže Šok.

Prema njegovim rečima, vlada jeste učinila sve što je mogla, ali im je bila potrebna pomoć i podrška, možda je trebalo drugačije pristupiti tržištu. Šok kaže da bi primenio drugačiji pristup.

- Grupisao bih ta preduizeća po oblastima kojima se bave i tako grupisana ponudio investitorima. Na primer, sve proizvođače hrane, koliko ih ima među firmama za privatizaciju, bih ponudio u jednom paketu. Vlada nije investicioni bankar i potrebna joj je pomoć - objašnjava on.

O budućim planovima fondova, kaže da su planirana veća ulaganja u mala i srednja preduzeća. Navodi da će to biti motor razvoja na srpskom tržištu, i regionalno. Ali naglašava i da tu neodstaje kapital, i da treba da se radi sa preduzetnicima da bi naučili šta su private equity fondovi, kako funkcionišu, kako da pregovaraju sa investitorima, kako da pripreme firme za investicije, kako da izađu na tržište i rade sa investitorom na razvoju svog biznisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.