NavMenu

Zašto je važan kreditni rejting?

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2016. 08:31
Komentari
Podeli

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Ne postoji osoba koja danas ne koristi kredit, kreditnu karticu ili neki drugi kreditni proizvod. Krediti su postali sastavni deo naših života. Svakodnevno nas sa svih strana, putem televizije, radija i novina, pozivaju da iskoristimo povoljnu priliku za kupovinu različite robe, kao i da usluge plaćamo putem kredita.

To je svakako jedan od razloga zbog čega građani za plaćanje putovanja i tehničkih uređaja koriste kredite, a za kupovinu namirnica i drugih svakodnevnih potrepština, izmirivanje komunalnih i drugih usluga kreditne kartice i dozvoljeni minus. Međutim, jedan broj građana ne izmiruje svoje obaveze po osnovu korišćenja tih kreditnih proizvoda na vreme. Neodgovornim odnosom prema obavezama stvara se loša kreditna istorija, što može uticati na banku da odbije da odobri novu pozajmicu. To može, u određenoj meri, nepovoljno uticati na kvalitet pojedinih segmenata života.

Šta je to kreditni biro i koja je njegova uloga?

Kreditni biro Udruženja banaka Srbije je mesto na kom se vodi centralizovana evidencija o dugovanjima građana. Na osnovu podataka koje banke dostavljaju Kreditnom birou, formira se jedinstvena evidencija u kojoj se beleže podaci o tome kod koje banke ste i po kom osnovu zaduženi (kredit, limit po kreditnoj kartici, pozajmica po tekućem računu, dato jemstvo i sl), kad i u kom iznosu ste se zadužili i da li i koliko uredno izmirujete svoje obaveze, tj. da li ih izmirujete o roku dospeća.

Podaci u Kreditnom birou se svakodnevno ažuriraju elektronskim putem. Banka u svakom trenutku, uvidom u vaš lični izveštaj, može proveriti da li ste redovan platiša, a na osnovu toga i odlučiti da li će vam odobriti kredit.

Banke su u svom poslovanju neprestano izložene riziku da korisnik kome se odobrava kredit ne bude uredan u svojoj otplati. Izveštaji o kreditnoj istoriji potencijalnog korisnika znatno olakšavaju sam proces odobravanja kredita. Zbog toga banka u postupku razmatranja zahteva za kredit pribavlja podatke od Kreditnog biroa.

Da bi banka dobila podatke o vama, potrebna joj je vaša saglasnost. Pri podnošenju zahteva za kredit, bankarski službenik će vas zamoliti da potpišete obrazac kojim potvrđujete tu saglasnost.

Ako primetite su da određeni podaci u vašem ličnom izveštaju netačni, možete zatražiti njihovu ispravku upućivanjem zahteva banci ili neposredno Kreditnom birou.

U NBS poručuju da izmirujete blagovremeno svoje obaveze po osnovu zaduženosti. Stvaranjem dobre kreditne istorije vi zapravo stvarate pozitivnu sliku o sebi kao odgovornom korisniku kreditnih proizvoda koji uredno izmiruje svoje obaveze. To će vam olakšati dobijanje novog kredita, kreditne kartice i drugih kreditnih proizvoda, kažu u NBS.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.