Izvor: eKapija | Utorak, 04.10.2016.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako se zaštititi od deviznog rizika?

(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Jedini pravi način zaštite od deviznog rizika jeste da ostvarujete prihod (platu, penziju i dr.) u istoj valuti u kojoj ste se i zadužili.

Međutim, s obzirom na to da većina građana ne ostvaruje prihode u stranoj valuti, potrebno je da se informišete koji se tip kursa primenjuje pri obračunu i plaćanju rata i da sagledate da li će vaši prihodi moći da "pokriju" i eventualno povećanje rate.

Ako ste, naime, rešili da kupite stan/kuću uz stambeni kredit, treba dobro da razmislite koji deo svojih mesečnih primanja ćete moći da izdvajate za plaćanje rata.

To je izuzetno značajno, jer od toga koji deo svog mesečnog prihoda možete odvajati na duži period za plaćanje rata zavisi i iznos kredita koji bi bilo razumno uzeti.

Zaduživanje u različitim valutama

Krediti sa valutnom klauzulom mogu biti privlačni na prvi pogled pre svega zbog niže kamatne stope. Međutim, oni istovremeno nose i veći rizik i samim tim mogu podrazumevati povećanje obaveza zbog nepredvidivih valutnih kretanja.

U prethodnom periodu bio je uočen porast trenda zaduživanja u drugim valutama, npr. u švajcarskim francima (CHF), pošto su se krediti indeksirani u toj valuti nudili s nižom kamatnom stopom u odnosu na kredite indeksirane u evrima. U praksi se pokazalo da je kurs švajcarskog franka u odnosu na dinar u periodu od dve godine porastao čak 72%, što je znatno uticalo i na povećanje obaveza klijenata zaduženih u ovoj valuti, dok je kurs evra u istom periodu zabeležio rast od 40%.

Važno je znati da niža kamatna stopa u trenutku zaključivanja ugovora ne znači i da je takav kredit povoljniji. Treba uzeti u obzir i period otplate kredita, kao i kretanje i promenu rasta kursa strane valute u odnosu na dinar.

Imajte u vidu

- Svako zaduživanje u stranoj valuti nosi rizik od promene deviznog kursa, a time i promene iznosa rate u dinarskoj protivvrednosti.

- Zbog toga je bitno da, čak i ako ste doneli odluku o uzimanju kredita sa valutnom klauzulom, dobro razmislite u kojoj valuti da se zadužite. Ukoliko imate mogućnost izbora, opredelite se za kredit u onoj valuti u kojoj ostvarujete prihode.

- U slučaju da ste već zaduženi, i manja promena deviznog kursa valute u kojoj je izražen kredit može znatno da optereti vaš kućni budžet, pa stoga na vreme izbegnite preopterećivanje mesečnih prihoda.

- Samo promišljena odluka o tome koliko možete da opteretite svoj budžet – može vas sačuvati od problema u otplati kredita do kojih može doći u slučaju nepovoljnog kretanja kursa valute u kojoj je kredit indeksiran.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.