Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.01.2020.| 15::00
Izdvojite članak Odštampajte vest

8. Salon vina u Paraćinu

Organizator: Turistička organizacija opštine Paraćin

07.03.2020 , Paraćin

(Foto: Refat/shutterstock.com)

Jeste li se zapitali gde počinje priča o vinu? U Jermeniji, Persiji, Egiptu ili nekoj drevnoj, možda i zaboravljenoj civilizaciji?

Brojni su mitovi i legende, prepliću se i veličaju ovo božansko piće, ali ne zna se, pouzdano, gde je početak njegove priče. Istina je da je ono sveprisutno i svevremeno. Vino je na svakom početku, a i kraju, pa možemo reći da je u svetu prolaznosti, ono dar večnosti.

Tamo gde je pesma, tamo je i vino! Ono slavi pobede, rađanja, nove pohode... Ono slavi sve naše radosti – slavimo i mi njega!

U čast neprolaznom piću, Turistička organizacija Paraćin već osmu godinu za redom organizuje Salon vina, u prostorijama hotela „Petrus“. Sledeća manifestacija planirana je za 7. mart 2020. godine. Lep datum, zar ne? Uz osmeh, opuštenu atmosferu i flašu najkvalitetnijeg vina, dočekaćemo Dan žena.

Dosadašnje iskustvo govori da je reč o jednoj prestižnoj vinskoj manifestaciji. Teritorija opštine Paraćin je poznata kao plodno tle za uzgajanje vinove loze, ali ovde je pristup vinogorju kompleksan, utemeljen u veri i ljubavi prema grožđu, vinu i tradiciji. Kolika je strast prema ovom piću svedoči postojanje Vinskog viteškog reda Pomoravske regije „Steva Pisar 1805.“ Zahvaljujući njima, prethodnih godina, ocenjivana su vina od autohtonih i novih sorti vinove loze, pod nazivom „Samo naše“.

Treba naglasiti da Salon vina u Paraćinu ima međunarodni karakter i iz godine u godinu interesovanje za ovu manifestaciju je sve veće. Ko jednom kroči u prostorije Petrusa i oseti toplinu domaćina, vidi iskrene osmehe gostiju i proba najkvalitetnija vina, on se uvek vrati ovom gradu i njegovom Salonu.

Zapišite datum i jedan dan posvetite vinu. Turistička organizacija Praćin potrudiće se da Vaš boravak u ovom kutku Pomoravlja bude jedinstven, a prestižni Salon vina podariće Vam trenutke, kakvih je danas malo, trenutke ispunjene vedrinom, prijateljskim razgovorima, spokojnim i bezbrižnim trenucima. I ono što deluje nemoguće, uz čašu vina postaje moguće. Zato njegova priča traje i krije tajnu večnosti.

Dođite i uverite se da su svi problemi rešivi! A do tada – ŽIVELI!


TO Paraćin

Kralja Petra I br 13 

35250 Paraćin

035/565-814

www.toparacin.org