Izvor: eKapija | Petak, 20.09.2019.| 12::05
Izdvojite članak Odštampajte vest

9. Beogradski festival cveća

Organizator: Beogradski festival cveća

21.09-22.09.2019 , Dorćol Platz, Dobračina 59b , Beograd

(Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)

Ova festivalska tradicija – posevećena praksama preduzetništva, kreativnih industrija i inovacija koje su inspirisane i motivisane održivim urbano-prirodnim konceptima i kodovima – i ovoga puta podići će lestvicu prestavljajući neke od najuspešnijih, i neke od najinovativnijih tematskih projekata.

Subota, 21. septembar posvećen je temi zaštićenih prirodnih dobara inovativnim pristupima u obrazovanju mladih i široke publike o rastućem značaju ove teme.

O tome da li i koliko poznajemo prirodnjačku mapu Srbije, kako je vide kreativci digitalnih medija i umetnosti, i šta novo mogu da joj ponude, govoriće dr Uroš Krčadinac, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, u prezentacionoj sesiji digitalne demo-mape „Mali Atlas prikrivene Srbije“.

Bogat radioničarski program, praćen jedinstvenom izložbom dokumentarističko-umetničke fotografije Gornjeg Podunavlja „Vodeni Lavitint“ organizuju Svetski fond za prirodu (WWF), Zavod za zaštitu prirode RS i JP „Vojvodinašume“.

U nedelju, 22. septembra publici će se predstaviti neke od najuspešnijih, domaćih preduzetničkih inicijativa, čije misije počivaju na opstanku jedne od najvažnijih vrsta za opstanak života na Planeti – pčela. Zašto i kako pčelarstvo, postaje sve unosniji posao i sve popularniji hobi, objasniće profesionalaci iz kompanije „Happy Honey“, organizacije „Ekonaut“ koja sprovodi jedinstveni projekat gradskog pčelarstva „BeeConnected“.

Festivalski vikend neće proteći ni bez buketa urbanih i divljih oblika i boja, degustacijama kafe spravljene rukom vrhunskih barista majstora, otvorenom školom za iskusne i baštovane početnike koju će voditi naš poznati stručnjak dipl. ing. Vladimir Milutinović kao i besplatnom animacijom za decu. Oba dana svakako će obeležiti popodnevni koncerti mladih, talentovanih i sve popularnijijh muzičara Majke Mare i benda „Ljubičice“ u kamernom ambijentu ušuškanom u zelenilo.

Kao naročito atraktivnu, zabavnu, ali i korisnu aktivnost na kraju svakog dana festivala „Zelena mreža održivih rasadnika Srbije“ će posle muzičkog programa, od 17:30 do 18:30 časova, ponuditi sadni materijal na dobrotvornoj aukciji. Tom prilikom će se prikupljati sredstva za jesenje ozelenjavanje i pošumljavanje grada sa jedne strane, a sa druge podsticati građane da uređuju svoje zelene površine. Učesnici u ovoj aukciji moći da se nadmeću za kvalitetne sadnice i na taj način oplemene svoje gradske oaze po pristupačnim cenama. Tokom celog festivala na štandu „Zelene mreže” možete dobiti savete o ozelenjavanju eksterijera i enterijera kao i prijaviti svoje površine za jesenju sadnju uz pomoć volontera.