Izvor: eKapija | Utorak, 10.09.2019.| 11::42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dani arhitekture Kragujevac

Organizator: Centar za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma-Urbanium

12.09-14.09.2019 , Kragujevac , Kragujevac

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)

Tema ovogodišnje manifestacije Dani arhitekture Kragujevac jeste periferni modernizam.

URBANIUM tim poziva sve zainteresovane kolege, stručnjake i građane da od 12-14. septembra 2019. godine uzmu učešće u ovim Danima kroz otvorenu diskusiju o onome što je bilo nekada, što je ostalo i kako nastaviti dalje promišljanje o ovom značajnom periodu za arhitekturu i urbanizam na ovim prostorima.

AKTIVNOSTI TOKOM DANA

Dani su koncipirani kao četiri celine: predavanja/tribine, promocije publikacija, izložbe i projekcija arhitektonskih dokumentaraca u javnom prostoru.


Među predavačima će biti Maroje Mrduljaš (Hrvatska), Boris Bakal (Hrvatska), Sandra Uskoković (Hrvatska), Dejan Todorović (Srbija), Ljubica Slavković (Srbija) koji će kroz set razgovora i prezentacija proći kroz ideje jugoslovenskog modernizma, svoja istraživanja i projekte, odnose prema sadašnjosti kroz dokumentovanje, direktnu akciju, umetnički performans i izražaj u javnom prostoru i na kraju kritiku i stav prema budućnosti. Urbanium tim će pokušati kroz moderiranje da sve to pozicionira u kontekst Kragujevca i temu Dana.


Tokom Dana će biti promovisane nagrađivana publikacija „3650 dana suvremene arhitekture u Sarajevu“ (Dani arhitekture Sarajevo) i aktuelni broj časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS.

Treći segment Dana čine paralelne izložbe Fokus na modernizam (Društvo arhitekata Novog Sada) i Periferni modernizam (URBANIUM) kroz objektiv arhitektonskog fotografa Relje Ivanića. Postavljanjem ove dve izložbe jedne naspram druge vizuelno se kompariraju dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu. Otvaranje ovih izložbi je ujedno i otvaranje Dana arhitekture Kragujevac 2019.


Na kraju svakog od tri Dana je predviđena projekcija po jedne epizode Betonskih spavača u selekciji URBANIUM-a, u javnim prostorima Kragujevca sa ciljem da se povežu tri odabrane tačke sa temama koje se obrađuju u samim epizodama. Na taj način, ovim projekcijama se akcentuje istovetnost progresa jugoslovenskog modernizma kao i njegovog (ne)opstanka na teritoriji bivše SFRJ.

O DANIMA ARHITEKTURE KRAGUJEVAC

Manifestacija DANI ARHITEKTURE KRAGUJEVAC je godišnja manifestacija koja se bavi aktuelnim temama iz oblasti arhitekture, urbanizma, scenskog dizajna, performativnih umetnosti iz Srbije i regiona. Cilj ove manifestacije je da se iz tih tema izvuku zaključci i osnove za promišljanje i dalje istraživanje u kontekstu Kragujevca, a na taj način se vrši mapiranje ovog grada kao mesta ovakve vrste dešavanja. Strukovno udruženje URBANIUM od 2018. godine je preuzelo na sebe odgovornost oko organizovanja ove manifestacije.Dane arhitekture Kragujevac 2018. i 2019.godine je najviše finansijski podržao Grad Kragujevac.