Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 13:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ecpd međunarodni simpozijum-Kontroverze u infertilitetu i perinatologiji

Organizator: EVROPSKI CENTAR ZA MIR I RAZVOJ (ECPD) UNIVERZITETA ZA MIR UN BEOGRAD, Specijalna ginekološka bolnica Ferona Novi Sad, ICIM

15.06-16.06.2019 , Srbija

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Vrdnik, 15–16. jun 2019. − Etno kompleks Vrdnička kula

Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija nacija, međunarodna obrazovna i istraživačka organizacija iz akademskog sistema UN, u saradnji sa Specijalnom bolnicom "Ferona" i Međunarodnim centrom za Integrativnu medicinu iz Beograda, organizuje 15 i 16. juna u Vrdniku (Etno kompleks Vrdnička kula) III Međunarodni simpozijum sa glavnom temom "Kontroverze u infertilitetu i perinatologiji".

Svečano otvaranje Simpozijuma je zakazano za 15. jun u 10:30 časova. Simpozijum Kontroverze u infertilitetu i perinatologiji, predstavlja nov i originalan format kontinuirane edukacije sa posebnim i specifičnim ciljevima i metodologijom, a sada već i tradicijom održavanja u Etno selu Vrdnička kula u junu mesecu svake godine. Edukativne aktivnosti ovog Simpozijuma polaze od upoznavanja šireg auditorijuma sa osnovama reproduktivne medicine i reproduktivnog zdravlja, do usko specijalizovanih tema u kojima se predavači i učesnici suočavaju sa najdelikantnijim kontroverzama u svakodnevnom kliničkom radu iz oblasti infertiliteta i perinatologije.

Metodologija Simpozijuma obuhvata teorijska predavanja i demonstracije kliničkih veština u vidu pet panel diskusija sistematizovanih u pet sesija, koje predstavljaju logične i kliničke celine, a svaka ponaosob obrađuje po jedno glavno kontroverzno pitanje u savremenim dostignućima reproduktivne medicine, vantelesne oplodnje, perinatologije i perinatalne psihijatrije. Predviđeno je da se skup odvija po principu aktivne diskusije učesnika u formi okruglih stolova.

Glavne teme Simpozijuma su:

· Da li postoji danas trend da se ginekolozi brže odlučuju za vantelesnu oplodnju kao metod lečenja neplodnosti?

· Imamo li previše terapije?

· Da li smo bolji doktori ukoliko dajemo više lekova?

· Situacija u regionu

· Etičke i pravne dileme u prekidima trudnoće

· Izazovi u perinatalnoj psihijatriji

Na te teme će govoriti prof. dr Vesna Kopitović, šef edukacionog tima ECPD, prof. dr Aleksandra Trninić Pjević, prof. dr Eda Vrtačnik ‒ Bokal (KC Slovenija), prof. dr Dinka Pavičić Baldani (Zagreb), prof. dr Sanja Sibinčić (Banja Luka), prof. dr Miodrag Stojković, doc. dr Nebojša Andrić, doc. dr Biljana Arsić, prof. dr Dejan Filimanović i drugi istaknuti stručnjaci.

Učesnici Simpozijuma dobijaju međunarodno validni Certifikat ECPD Univerziteta za mir UN.

Simpozijum je međunarodno i nacionalno akreditovana.

SEKRETARIJAT ECPD