Izvor: eKapija | Subota, 08.06.2019.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Seminar:Radio-oprema i telekomunikaciona terminalna oprema (RiTT)

Organizator: Institut za standardizaciju Srbije Beograd, RATEL Beograd, IDVORSKI LABORATORIJE BEOGRAD

25.06.2019 , Beograd

Primena propisa i standarda (sa demonstracijom ispitivanja u laboratoriji)

Institut za standardizaciju Srbije, u saradnji sa RATEL-om i Idvorski laboratorijama organizuje novi specijalizovani seminar koji omogućava upoznavanje sa zahtevima Pravilnika o radio-opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi ("Službeni glasnik RS",broj 11/12) i standarda iz oblasti RiTT, problematikom njihove primene, kao I načinom praktičnog dokazivanja usaglašenosti sa tim zahtevima. U Srbiji su usvojeni harmonizovani evropski (EN) standardi kojima se potvrđuje usaglašenost proizvoda sa zahtevima za RiTT iz evropske Direktive 1999/5/EZ, koja je upravni sistem Republike Srbije transponovana Pravilnikom. To je prilika da učesnici dobiju detaljne informacije u vezi sa primenom pravilnika, kao i u vezi sa srpskim standardima koji su podrška ovom pravilniku.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)

Seminar se sastoji iz dva dela: u prvom delu predavači iz RATEL-a i Instituta za standardizaciju Srbije govore o izmenama navedenih propisa, standardima i zahtevima vezanim za nove evropske direktive i srpske pravilnike.

Drugi deo seminara je tehnički orijentisan, sa detaljnim objašnjenjima elektromagnetskih i radio-fenomena kroz prezentacije I ispitivanja, a pruža i korisne detalje koji se odnose na primenu zakonske regulative. Posebnu vrednost seminara čine praktične demonstracije ispitivanja proizvoda u realnim uslovima savremeno opremljene laboratorije za RiTT.

U skladu s tim, seminar je koncipiran tako da se prvi teoretski deo održava u Institutu (Stevana Brakusa2, Banovo brdo), odakle se organizovanim prevozom odlazi na lokaciju Idvorski laboratorija (Volgina 15, Zvezdara), gde će se odvijati praktična demonstracija. Po završetku drugog dela seminara, učesnici se vraćaju organizovanim prevozom nazad do Instituta.

Seminar pruža priliku učesnicima da se praktično upoznaju sa zahtevima standarda za radio i telekomunikacionu terminalnu opremu i obrađivaće sledeće teme:

• Primena Pravilnika

• Bitni zahtevi i ocena rizika

• Spisak srpskih standarda koji prate Pravilnik i pretpostavka o usaglašenosti

• Tehnička dokumentacija

• Ocenjivanje usaglašenosti

• Označavanje usaglašenosti i dokumentacija koja prati proizvode

• Zaštitna klauzula

• Zahtevi koje mora da ispuni telo za ocenjivanje usaglašenosti da bi bilo imenovano

• Pregled zahteva

• Pregled najbitnijih zahteva Direktive RED 2014/53/EU

• Standardi za ispitivanje usaglašenosti proizvoda sa zahtevima, sa demonstracijom ispitivanja u laboratoriji


Seminar je namenjen:

– proizvođačima, uvoznicima i distributerima prvenstveno radio-telekomunikacione i terminalne opreme, ali i uređaja infomacionih tehnologija (IT), radio i TV prijemnika, aparata za domaćinstvo, električnog alata, osvetljenja, laboratorijskih uređaja i opreme, naučnih uređaja, brojila električne energije, elektromedicinskih uređaja, niskonaponskog napajanja, sistema i uređaja za besprekidno napajanje, uređaja za elektrozavarivanje, alarmnih sistema, elektronske opreme za zgrade, releja i zaštitne opreme, programabilnih kontrolera, električne i elektronske opreme za domaćinstvo i industriju, a koji se u velikoj meri proizvode tako da imaju i mogućnost bežične komunikacije;

– udruženjima proizvođača i uvoznika elektronske i električne opreme;

– naučnim, razvojnim i istraživačkim institucijama;

– kontrolnim telima i inspekcijskim organima.

Predavači su stručnjaci aktivno angažovani na izradi propisa, donošenju standarda, ispitivanju uređaja i rešavanju problema u oblasti RiTT, i to:

Ljubica Marković, glavni savetniku Službi za elektronsku opremu, mreže i usluge, RATEL

Dragan Vuksanović, rukovodilac Sektora za elektrotehničku standardizaciju i informacioni sistem u ISS-u

Saša Jorgovanović, direktor, Idvorski laboratorije d.o.o. Beograd

Anrijana Lazić, vodeći inženjer, Idvorski laboratorije d.o.o. Beograd

Milivoje Miletić, samostalni inženjer, Idvorski laboratorije d.o.o. Beograd

Naknada za učešće na seminaru iznosi 13 500,00 dinara i uključuje materijal za seminar, prevoz od ISS-a do Idvorski laboratorija i nazad, potvrdu o pohađanju seminara, užinu i osveženje za vreme pauze.

Prijavite se.

Pogledajte program.