New project of Serbian Association of Managers - SAMbiosis with famous guitar player Zoran Anić in Bohemian quarters (Skadarlija) - March 13, 2008

Source: eKapija Thursday, 01.01.1970. 11:16
Comments
Podeli

Do you know that feeling when you experience something magnificient and then you start thinking how it would be good to experience the same again, but with having dear people next to you ? That is what happened yesterday (March 3, 2008) in Skadarlija, when the members of Serbian Association of Managers (www.sam.org.yu) gathered (calling the meeting SAMbiosis) and spent the night with their friends, their spouses and famous guitar virtuoso, Zoran Anić. (Somebody said - business virtuosos in company with a guitar virtuoso !)

Namely, famous guitar virtuoso and the founder of widely acknowledged Guitar Open Festival, Zoran Anić held an exclusive mini concert for the members of the Association, in a charming central city hotel in Bohemian quarters (Skadarlija) - »Le Petite Piaf www.petitpiaf.com.

Zoran Anić played some Mozart's compositions (the themes from opera «Magic Flute»), Leguania (caprices 15,9, 2, 1,7..) and Albeniza, and then everybody had a good time and wished that Zlatko Šćepanović, the CEO of company Fruterra Belgrade, organized many similar surprises in the future.

It would be nice to tell few more stories about Zoran Anić, and here are some excerpts from press clipping :

GLAS JAVNOSTI -------- Zoran Anić, gitarista, posle koncerta u Kolarčevoj zadužbiniMuzika kao čokolada

- Bio je to presek svega što sam doživeo u prethodnih godinu dana. Sa mojim prijateljima Tijanom Milošević (violina), Rastkom Aksentijevićem (gitara) i Bojanom Vasićem (pijanista) izveo sam dela poznatih kompozitora i premijerno dve Vasićeve numere. Iza mene su u ovoj godini dve nagrade: na Trećem međunarodnom "Gitar art festivalu" u Beogradu i na 9. međunarodnoj smotri klasične gitare u Plovdivu u Bugarskoj - kaže Zoran Anić, gitarista i pedagog posle nedavno održanog koncerta u Kolarčevoj zadužbini. U karijeri dugoj 12 godina Anić je nastupao sa brojnim ansamblima, održao niz solističkih koncerata, a jedan je od osnivača Jugoslovenske asocijacije klasične gitare.

Ističete da gitara ima publiku a zatim navodite da treba što više afirmisati ovaj instrument, objasnite to?
- Gitara ima publiku koja nije jasno definisana. To znači da joj nije važno da li svirate samo klasiku, ona voli da čuje sve i nije joj važno da li imate najlonske žice ili ne. Ali trebalo bi na pravi način stimulisati ljude da posećuju naše koncerte. Ovo je već treći nastup koji organizujem bez posrednika. U Beogradu (pored "Jugokoncerta" i "Muzičke omladine") skoro da ne postoji menadžment kao institucija. Potrebno je da neko poznaje psihologiju masa, da predstavi ljudima na pravi način muziku, a ne samo čokolade ili uloške.

Festivali, takmičenja, nagrade... šta vam znače?
- To je način da vidite gde ste, a nagrade su moralna satisfakcija, i potvrda da radite dobro. Ispred mene je Sajam gitarista jugoistočne Evrope u Turskoj, a imam i pozive iz Bugarske i Švajcarske. Najviše sam vezan za modernu muziku. Inače svirao sam I solo, sa Simfonijskim orkestrom, sa gudačkim kvartetima. Ako bih nastavio školovanje (iako sam magistar odavno) onda bi to bilo kod Dušana Bogdanovića u San Francisku, jer se on bavi alternativnom muzikom, koja od svega što ste čuli sadrži po nešto i podstiče kreativnost.

Antena M ---------- Koncert Zorana Anića

Nedjelja, 20.01.2008

Bar - Poznati gitarista iz Beograda Zoran Anić nastupiće u 19 sati u Dvorcu kralja Nikole u Baru, u okviru Bar gitar festa. Anić je osnivač Asocijacije klasičnih gitarista Srbije i direktor manifestacije ``Guitar Open Festival`` u Subotici,

Nakon što je magistrirao sa ocjenom 10 na beogradskom FMU u klasi profesora Vere Ogrizović, Anić se školovao kod eminentnih svjetskih profesora gitare kao što su Alerio Dias, Aleksandre Lagoja, Dušan Bogdanović, Rolan Diens, Kostas Kociolis, Hubert Kapel...Pobjednik je mnogih internacionalnih i nacionalnih takmičenja, a kritika ga je ocjenjivala i kao ``zrelog muzičara virtuoznih i nadahnutih interpretacija``.
Pored brojnih koncerata širom Evrope, Anić je ostvario i plodnu karijeru kao kamerni muzičar, nastupajući i sa simfonijskim, kamernim i revijalnim orkestrima. Pored ozbiljne, bavio se i alternativnom muzikom.
Na programu Anićevog barskog koncerta biće djela Baha, Sora, Đulijanija, Berklija i Lenjanija. /Antena M, 13.39/

POLITIKA ----------- Dani u znaku gitare

„Gitar art festival”, koji će trajati od 4. do 10. februara, obeležiće koncerti „Rozenberg trija”, „L. A. Guitar Quarteta”, Pola Galbrajta i brojnih drugih gitarskih virtuoza….Ove godine će prvi put jedno veče „Gitar arta” biti održano i u Narodnom pozorištu. Naime, 7. februara publici u Narodnom pozorištu će se predstaviti naš gitarista Zoran Anić, a potom i „Koto i Šakuhači kvintet” iz Japana.

Comments
Your comment
Full information is available only to commercial users-subscribers and it is necessary to log in.

Forgot your password? Click here HERE

For free test use, click HERE

Follow the news, tenders, grants, legal regulations and reports on our portal.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.