Atletski savez Beograda


Main info
FULL NAME
Atletski savez Beograda
ADDRESS
Deligradska 27/I (Stari DIF), 11000 Beograd
Responsible person
Svetozar Krstić, predsednik

Full information is available to commercial users-subscribers only.
Log in to view complete information:
Forgot your password? Click here HERE
For free test use, click HERE
News
Tenders
Persons
Activity description
Atletika u Beogradu ima dugu tradiciju. Prva takmičenja organizovana su početkom prošlog veka u Topčideru, na kružnoj stazi dužine 235 metara. Prvi Atletski klub osnovan je 1908. godine u okviru Sportskog društva "Dušan Silni" a iste godine održana je trka na 3.000 metara. Početkom druge decenije 20. veka osnovani su BSK i "Slavija" koji su nastavili sa trkama na Košutnjaku. Izgrađene su i prve atletske staze na igralištima "Jugoslavije" 1927. godine i BSK-a 1929. godine.
U velikoj porodici beogradskih sportskih organizacija Atletski savez Beograda (ASB) spada među najstarije - osnovan je 1921. godine. Danas ASB broji 22 beogradska kluba iz gotovo svih 17 opština.
Balkanijada je u Beogradu prvi put organizovana 1938. godine. Atletika postaje masovni sport 1945. godine, kada je u martu osnovana atletska sekcija Crvene zvezde a u oktobru Atletski klub Partizan. Partizan i Crvena Zvezda, višestruki prvaci Jugoslavije, dali su i najviše jugoslovenskih prvaka i rekordera u muškoj i ženskoj, seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Najpopularniji oblik takmičenja su krosevi. Beogradski atletičari postizali su uspehe i na najvećim međunarodnim takmičenjima.
Atletski savez Beograda organizator je brojnih takmičenja pretežno za najmlađe kategorije, kao i nekoliko tradicionalnih: Ulične trke "Nagrada grada Beograda" koja traje više od pola decenije, Međunarodnog mitinga za mlađe kategorije ’’Trofej Beograda’’ na kome se redovno obaraju rekordi i ostvaruju značajni rezultati, Jesenji kros i dr.

News