SOS Dečija sela Srbija


Small company
Full information is available to commercial users-subscribers only.
Log in to view complete information:
Forgot your password? Click here HERE
For free test use, click HERE
Activity description
SOS Dečija sela Srbija je humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece i mladih bez roditeljskog staranja i porodica u riziku. Naša organizacija nastala je 2004. godine s misijom da stvori porodice za decu i mlade u nevolji, omoguće im da izgrade svoju budućnost i doprinesu razvoju zajednica u kojima žive. Već 17 godina stvaramo DOM PUN LJUBAVI ZA SVAKO DETE, negujući individualni i kontinuirani pristup prilagođen njihovim potrebama. Deca i mladi u riziku i bez roditeljskog staranja su u centru svega što radimo.

Podršku im pružamo kroz programe:

SOS Dečije selo Kraljevo, jedinstven koncept brige koji podrazumeva da u porodičnim kućama hranitelji žive sa decom i mladima do potpunog osamostaljivanja i to 24 časa dnevno svih 365 dana u godini. Specifičnost ovog programa je u tome što obezbeđuje da biološka braća i sestre ostanu zajedno u istoj porodici. U SOS Dečijem selu Kraljevo u proteklih 17 godina dom je našlo više od 160 dece i mladih. Danas, u 14 porodičnih kuća, specijalno pravljenih za život velikih porodica, sa hraniteljima živi 69 dece i mladih. U Dečijem selu Kraljevo deca rastu u toploj porodičnoj atmosferi, uz ljubav, poštovanje i u atmosferi sigurnosti. O njihovom odrastanju brinu hranitelji koji su svoj život u potpunosti posvetili odgajanju dece. Na tom putu podršku im ruža stručni tim Dečijeg sela koji čine psiholozi, pedagozi, socijalni radnici. Kada postignu indivdualnu spremnost mladi iz SOS Dečijeg sela Kraljevo prelaze u "Zajednicu mladih" koja predstavlja drugu fazu naše dugoročne brige. Tu nastavljaju život uz punu podršku i brigu edukatora. U Zajednici mladih" ostaju sve dok ne završe školovanje ili osposobe za neko od odabranih zanimanja. Treću fazu naše brige čini program polu-samostalnog života u koju su uključeni mladi koji studiraju, a koji im omogućava kontinuiranu savetodavnu i finansijsku podršku, kao i pomoć pri zapošljavanju. U SOS Dečijem selu Kraljevo, "Zajednici mladih" i programu polu-samostalnog života u aprilu 2021. godine bilo je 92 dece i mladih bez roditeljskog staranja.

Centre za podršku porodici, u Nišu, Beogradu i Kraljevu koji rade sa porodicama u riziku kako ne bi došlo do izdvajanja dece. Kroz edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, doprinosi se razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu.

Karijerni Centar “Jaki Mladi” pruža podršku mladima uzrasta od 16 do 30 godina, koji su imali ili imaju status dece bez roditeljskog staranja i odrasli su u sistemu alternativnog staranja (domovima ili hraniteljskim porodicama). U okviru Centra mladima se pruža psiho-socijalno savetovanje i pomoć pri zapošljavanju, čime se podiže njihovo samopouzdanje i zapošljivost. Na raspolaganju su im i različite obuke, u skladu sa željama i potrebama, mogućnost prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali i podrška u pokretanju sopstvenog posla kroz edukaciju o preduzetništvu, mentorstvo i mini grantove. Od 2016. godine do sada, preko 500 mladih osoba koristilo je usluge ovog Centra.

Više informacija o radu Fondacije SOS Dečija sela možete pronaći na: https://sos-decijasela.rs.

Ukoliko želite da podržite decu i mlade bez roditeljskog staranja i porodice u riziku, o kojima brinu SOS Dečija sela u Srbiji, to možete učiniti članstvom u Klubu "Zlato srce": https://sos-decijasela.rs/koje-je-boje-srce-tvoje/, članstvom u Klubu prijatelja: https://sos-decijasela.rs/klub-prijatelja/, kreiranjem jednokratne ili višekratne donacije na web sajtu: https://bit.ly/KlubZlatnoSrce ili uplatnom donacija putem računa: 160 – 373368 -31