Quelle: eKapija | Donnerstag, 21.03.2019.| 16:00
Lesen Sie einen Artikel aus Drucken Sie die Nachricht

6.NS JS meetup

Veranstalter: Poslovni inkubator- Business Incubator Novi Sad

27.03.2019 , Novi Sad

(FotoAhmet Misirligul/shutterstock.com)

Šesto okupljanje JavaScript zajednice će se održati u sredu, 27. marta u novosadskom Poslovnom inkubatoru sa početkom u 18:00 časova.

Tokom dva predavanja, prisutni će saznati nešto više o AI-u unutar browser-a, kao i zašto je JavaScript toliko važan danas.

O prvoj temi "AI u browser-u", pričaće Milan Keča, student master studija iz veštačke inteligencije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Zaposlen je kao Data Scientist u AVA kompaniji. Najzanimljiviju primenu veštačke inteligencije vidi u generisanju umetnosti i medicini.
Veštačka inteligencija je grana računarskih nauka koja se bavi stvaranjem inteligentih sistema koji rešavaju probleme na sličan način na koji to rade ljudi. Od prepoznavanja sadržaja na fotografijama, AI chat botova, generisanja teksta i slika, sve do medicinskih dijagnoza i sintetisanja lekova - veštacka inteligencija ima primenu u mnogim sferama društva. Kad se pomisli na AI, pomislimo na Python kao programski jezik za pravljanje ovakvih sistema. Milan će nam pokazati kako da implementiramo AI uz pomoć JavaScript i koje sve biblioteke možemo da koristimo. Takođe ćemo se upoznati sa osnovnim konceptima veštacke inteligencije, kao i kako je ona podržana u modernim browser-ima.

"Zašto je JavaScript važan?", prisutnima će dati odgovore Bojan Čoka, software inženjer sa fokusom na frontend. U slobodno vreme radi na spajanju programiranja i vizualnih umetnosti. Kroz volonterski rad se trudi da programiranje približi ljudima.
JavaScript je u krugovima ljubitelja programskih jezika poznat po svom zbudženom dizajnu i frapirajuće konfuznoj semantici ("[] == 0"?!). Međutim, ipak je ubedljivo najzastupljeni jezik današnjeg web-a, i u tom domenu je nezaobilazan. Ovo predavanje će biti pokušaj da sami sebi objasnimo zašto je JavaScript pored svih svojih mana ipak uspeo u svom zadatku, kako je uopšte došlo do ove situacije, i šta to znači za nas, za širu zajednicu, i za naše softversko stvaralaštvo.

Prvo predavanje ja namenjeno svima koje zanima AI, a imaju nekog iskustva sa JavaScript jezikom. Drugo predavanje je pre svega namenjeno ljudima koji hoće da dođu do svog prvog posla u IT-u, ali je takođe namenjeno i početnicima, kao i svima koji se tako osećaju. Bez obzira na to da li ste početnici ili imate iskustva u ovim oblastima, dobrodošli ste na ovaj besplatan događaj, uz prijavu putem linka.