Centar za nove inicijative Sarajevo


Basisinformationen
VOLLSTÄNDIGER NAME
Fondacija Centar za nove inicijative Sarajevo
ADRESSE
Fra Anđela Zvizdovića 1, UNITIC, 71000 Sarajevo
Verantwortliche Person
Amer Obradović, direktor

Vollständige Informationen sind nur kommerziellen Nutzern - Abonnenten verfügbar.
Um alle Informationen zu sehen, loggen Sie sich, bitte, ein:
Sie haben Ihr Passwort vergessen? Klicken Sie HIER
Für kostenfrei Probenutzung, klicken Sie HIER
Beschreibung der Tätigkeit
Projekat „Noveinicijative" je pokrenut s ciljem unapređenja političkog obrazovanja u BiH i što bolje informiranosti građana BiH o političkim dešavanjima u BiH i oko nje.
Kako bi se u BiH stvorio što demokratičniji ambijent političke tolerancije i razumjevanja, potrebno je građanima BiH približiti na razumljiv i prihvatljiv način mogućnosti i opcije konzumacije političkog života.

Informiranost je jedan od osnovnih oblika i preduslova za učešće u životu zajednice

Političko obrazovanje je slijedeći oblik razvijanja i unapređenja svijesti građana BiH o demokraciji i upravljanju zajednicom u političkom smislu.

Mir, sloboda i pravednost je osnov homogenog i prosperitetnog egzistiranja zajednice bilo gdje u svijetu. Potreba za navedenim postulatima je posebno izražena za sredinama u kojima je izražena multi-etničnost i multi-kulturalnost.

Projekat „Noveinicijative" je upravo iz tog razloga i pokrenut, da kroz svoj transparentan rad u smislu objektivnog informiranja građana BiH napravi pretpostavke za rapidnijim razvojem demokratskog društva i pravne države te socijalnog tržišnog gospodarstva.

Osim samog informisanja građana, projekat „Noveinicijative" je omogućio kroz jedan interaktivni odnos sa građanstvom priliku da se unaprijede tehnike političkog komuniciranja, tolerancije, razumjevanja i kulture dijaloga svakog pojedinca.

Projekat „Noveinicijative" je podržan od strane Fondacije Konrad Adenauer Stiftung.

„Mir i sloboda! To su osnove svake humane egzistencije. Bez mira i slobode nije moguć napredak naroda, nisu mogući ni sreća ni mir za čovječanstvo. Mir za pojedinca nije ostvariv bez mira u zajednici. A i mir bez slobode nije mir".

Citat Konrada Adenauera iz 1952.g.

Širok spektar informacija koje prezentuje projekat „Noveinicijative" omogućava zainteresovanom pojedincu mogućnost komparacije podacima s ciljem stvaranja što objektivnije slike o političkim i ekonomskim dešavanjima u BiH i okruženju.

Projekat „Noveinicijative" kao nastavak djelovanja fondacije Centar za nove inicijative fokusira se na osnovne postulate djelovanja fondacije kao što je:

- pomoć u edukaciji i stručnom usavršavanju iz oblasti demokratizacije društvenih procesa,

- pomoć u donošenju analiza, socio-ekonomskih istraživanja i planova o razvoju političkih procesa,

- zagovaranje evropskih integracija,

- pomoć u organiziranju humanitarnih akcija,

- razmjena iskustava sa istim ili sličnim nevladinim organizacijama u zemlji i inostranstvu,

- ispitivanje javnog mijenja,

- organizacija programa promocije mira i sigurnosti,

- zagovaranje programa međuetničkog, međukulturalnog i međureligijskog dijaloga,

- zagovaranje prava mladih i studenata i njihovo uključivanje u evropske i međunarodne asocijacije,

- edukacija iz oblasti korištenja predpristupnih fondova EU i međunarodnih programa podrške,

- unaprijeđenje zaštite i poštivanja ljudskih prava i sloboda, organizovanje stručnih seminara, predavanja, kongresa, tribina, i drugih javnih skupova.

Projekat kao i Fondacija CNI je otvorena za saradnju sa svim vladinim i nevladinim, međunarodnim, te političkim organizacijama čiji su programi i ciljevi u skladu ili nisu u suprotnosti sa ciljevima Fondacije. Rad i djelovanje je javno i transpareno. Javnost rada ostvaruje se neposrednim informiranjem i putem sredstava javnog informiranja.