Institut za političke studije


Basisinformationen
VOLLSTÄNDIGER NAME
Institut za političke studije
ADRESSE
Svetozara Mrkovića 36, 11000 Beograd
Verantwortliche Person
Živojin Đurić

Vollständige Informationen sind nur kommerziellen Nutzern - Abonnenten verfügbar.
Um alle Informationen zu sehen, loggen Sie sich, bitte, ein:
Sie haben Ihr Passwort vergessen? Klicken Sie HIER
Für kostenfrei Probenutzung, klicken Sie HIER
Nachrichten
Angebote
Beschaffungsplan
Lieferanten
Personen
Beschreibung der Tätigkeit
Institut za političke studije iz Beograda osnovan je 4. januara 1968.godine od strane Visoke škole političkih nauka, kao posebna naučno-istraživačka i naučno-studijska jedinica.

Institut za političke studije je od 1978. godine stekao status samostalne naučne ustanove sa državnom vlasničkom strukturom u kome se i danas nalazi.

Radi usklađivanja aktivnosti sa drugim naučno-istraživačkim organizacijama, Institut je stalni član Zajednice instituta Srbije.
Misija i delatnost Instituta ostvaruje se u okviru naučno-istraživačke delatnosti u oblasti društvenih nauka, prvenstveno na području političkih nauka. Pored naučno-istraživačke delatnosti Institut je razvijao i danas ostvaruje pojedine oblike obrazovanja izvan redovnog obrazovnog sistema. Institut deo delatnosti ostvaruje i pružanjem, istraživačko-razvojnih usluga u oblasti društvenih delatnosti kao što su: politički marketing; konsultantske usluge; istraživanje javnog mnenja, tržišta i medija i dr. Značajan deo svoje aktivnosti Institut ostvaruje i kroz izdavačku delatnost (knjige, časopisi i druge publikacije u okviru naučno-istraživačke delatnosti Instituta i šire).

Od svog osnivanja do danas, Institut za političke studije je stekao najneophodniju kadrovsku i materijalnu osnovicu za uspešno ostvarivanje svoje društvene uloge i naučne delatnosti. Tako je u prvom razdoblju svog rada (1968-1990), Institut pored desetine manjih ili većih istraživačkih projekata o najaktuelnijim problemima političkog sistema i političkog života Srbije, bio u mogućnosti da organizuje veliki broj naučnih konferencija, seminara i edukativnih aktivnosti kojima je dao značajan doprinos širenju političkih znanja i političke kulture u našoj sredini. Veoma je značajno podvući činjenicu da je svim programskim sadržajima svog rada Institut tokom svog delovanja zadržao punu naučnu kritičnost i samostalnost u radu, rukovodeći se načelima naučne istine i objektivnosti u pristupu i tumačenju predmeta istraživanja, koji je često bio povezan sa najaktuelnijim društvenim, političkim i ustavnim promenama i reformama u našoj zemlji. Institut je takvim radom potvrđivao renome ustanove koja je imala snage da na osetljivom području društvenog života izloženom pritiscima tekuće politike i ideologije, pristupom i rezultatima rada konstantno uvećava svoj naučni ugled i samostalnost.

Nachrichten