Naučno društvo ekonomista Srbije


Basisinformationen
VOLLSTÄNDIGER NAME
Naučno društvo ekonomista Srbije
ADRESSE
Kamenička 6/VII, 11000 Beograd
Verantwortliche Person
prof. dr Božidar Cerović od 2006
Vorgänger +

Vollständige Informationen sind nur kommerziellen Nutzern - Abonnenten verfügbar.
Um alle Informationen zu sehen, loggen Sie sich, bitte, ein:
Sie haben Ihr Passwort vergessen? Klicken Sie HIER
Für kostenfrei Probenutzung, klicken Sie HIER
Nachrichten
Beschreibung der Tätigkeit
Naučno društvo ekonomista Srbije (NDES) je selektivna naučna asocijacija ekonomista izabranih prema proceduri predviđenoj Statutom, koji se bave naučnim i pedagoškim radom na visokoškolskim i istraživačkim ustanovama, u Srbiji ili u inostranstvu.

Naučno društvo ekonomista ima dugu istoriju. Ono je nastalo 1937. godine tada pod nazivom Savez ekonomista Jugoslavije (SEJ). Njega su činili malobrojni naučni radnici u oblasti ekonomskih nauka, pre svega nastavnici tada (1937.) osnovane Ekonomsko-komercijalne visoke škole (EKŠV) u Beogradu.

Posle Drugog svetskog rata je došlo do pretvaranja EKŠV u Ekonomski fakultet u Beogradu i do osnivanja ekonomskih fakulteta u svim jugoslovenskim republikama i samim tim sve većeg broja diplomiranih ekonomista koji su postajali članovi SEJ-a, što je dovelo do njegovog razvoja u masovnu strukovnu asocijaciju ekonomista. Tako, 1962. godine dolazi do formiranja Sekcije SEJ-a za naučni rad poznate kao Naučna sekcija SEJ-a. Pod tim imenom Sekcija je delovala sve do kraja decembra 1990. godine, kada umesto nje pocinje da deluje Naučno društvo ekonomista Jugoslavije (NDEJ).

Od 16. aprila 2002. u upotrebi je naziv Naučno društvo ekonomista, a sa prestankom postojanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore, dolazi do preimenovanja u današnji naziv Naučno društvo ekonomista Srbije (NDES).

NDES čine članovi i redovni članovi. Na početku decembra 2013. godine NDES ima 59 redovnih članova i preko 800 članova

Nachrichten