USAID - MEGA Program Srbija


Basisinformationen
VOLLSTÄNDIGER NAME
USAID MUNICIPAL ECONOMIC GROWTH ACTIVITY PROGRAM - MEGA Program Srbija
ADRESSE
Osmana Đikića 3, 11000 Beograd

Vollständige Informationen sind nur kommerziellen Nutzern - Abonnenten verfügbar.
Um alle Informationen zu sehen, loggen Sie sich, bitte, ein:
Sie haben Ihr Passwort vergessen? Klicken Sie HIER
Für kostenfrei Probenutzung, klicken Sie HIER
Nachrichten
Angebote
Ereignisse
Personen
Beschreibung der Tätigkeit
Podsticaj ekonomskom razvoju opština (MEGA) je program za lokalni ekonomski razvoj koji finansira američki narod kroz Agenciju Sjedinjenih Americkih Država za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodi organizacija The Urban Institute (UI).

Program je započet u oktobru 2005. godine. Cilj ovog programa je razvijanje kapaciteta lokalnih jedinica i lokalnih privrednih grupa radi bržeg ekonomskog razvoja i stvaranja novih radnih mesta, pružanje podrške u uvođenju novih koncepata i veština, stvaranje pozitivne poslovne klime koja će omogućiti razvoj privatnog sektora. Zadatak programa MEGA je da pruži podršku jedinicama lokalne samouprave u:

- Otvaranju novih radnih mesta;
- Osnivanju novih firmi i preduzeća;
- Privlačenju investicija;
- Osnivanju partnerstava javnog i privatnog sektora.

Cilj ukupnih aktivnosti programa MEGA jeste postizanje bolje povezanosti i razmene informacija izmedu javnog i privatnog sektora, i konačno, ubrzavanje lokalnog ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mesta. Program će svoje ciljeve postici radom u ćetiri oblasti: pravne reforme, izgradnja kapaciteta lokalne samouprave, razvoj poslovnih udruženja, i obuka/stručna podrška u zaduživanju radi finansiranja investicionih projekata.

Medu značajnijim rezultatima programa izdvajaju se: bolje zastupanje u procesu lokalnih ekonomskih reformi, postojanje sveobuhvatnih opštinskih razvojnih planova, osnovane i u potpunosti funkcionalne opštinske kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, još veći broj opštinskih ulužnih centara i centara za izdavanje dozvola koji su se u praksi pokazali kao veoma uspešan koncept.


Nachrichten