CRP Tuzla


Vollständige Informationen sind nur kommerziellen Nutzern - Abonnenten verfügbar.
Um alle Informationen zu sehen, loggen Sie sich, bitte, ein:
Sie haben Ihr Passwort vergessen? Klicken Sie HIER
Für kostenfrei Probenutzung, klicken Sie HIER
Beschreibung der Tätigkeit
Udruženje Centar za razvoj i podršku (CRP) je zvanično registrovano 10. oktobra 2005 u Ministarstvu pravde Bosne I Hercegovine (BiH), u skladu sa zakonom o udruženjima i fondacijama u BiH. Osnivači CRPa su tadašnji uposlenici BiH ureda međunarodne humanitarno-razvojne organizacije Mercy Corps, koji je od 2001 godine zapošljavao isključivo lokalno osoblje uključujući i direktora BiH ureda.
U najranijoj fazi rada, ključna snaga CRPa je bilo obimno znanje I praktično iskustvo menadžmenta stečeno radom u Mercy Corps-u od početka 1994. Godine.
Glavna motivacija za osnivanje CRP-a je bila namjera osnivača, posvećenih profesionalaca koji su dugogodišnjim radom u Mercy Corps-u stekli bogato iskustvo i vještine u realizaciji kompleksnih programa podrške procesu povratka, razvoja civilnog društva i ekonomskog razvoja, da nakon odlaska Mercy Corps-a s ovih prostora nastave doprinositi razvoju naše zemlje i njenoj integraciji u strukture Evropske unije.
CRP kao organizacija i njegovi redovni uposlenici, eksperti u relevantnim oblastima, su u svom dosadašnjem djelovanju i radu stekli veliko iskustvo u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu. To iskustvo je stečeno i realizacijom brojnih programa I projekata koje je realizirao CRP kao organizacija, a istovremeno i realizacijom brojnih konsultantskih ugovora čiji su nosioci bili redovni CRP uposlenici.
U oktobru 2011 UNDP BH nominirao CRP za nagradu Equator 2012 (www.equatorinitiative.org) kojom se nagrađuju inicijative u svijetu koje demonstriraju liderstvo u održivom razvoju.
Mi vjerujemo da su energetska efikasnost i primjena obnovljivih izvora energije najbolji odgovori na pitanje zaštite okoliša, održivog razvoja i postizanja boljeg kvaliteta života.
Dugotrajna neefikasnost državnog uređenja, sveprisutna politička korupcija i u isto vrijeme i intenzivne promjene u okruženju nameću potrebu proaktivnog ponašanju civilnog sektora. CRP, kao organizacija civilnog društva, posebno uočava globalne trendove kao što su: ekonomska kriza i sve veće potrebe za uštedama, značajan razvoj društveno odgovornog ponašanja prema okolišu, porast kulture stanovanja, razvoj novih građevinskih materijala i koncepata izgradnje uz globalnu tranziciju sa korištenja fosilnih na obnovljive izvore energije i razvoj podrške finansijskog sektora.
CRP trenutno zapošljava 16 visoko obrazovanih i obučenih uposlenika, sa širokim spektrom obrazovnih profila i vještina i visokim stepenom praktičnih znanja i iskustava u raznim oblastima. Istovremeno, kroz realizaciju svojih aktivnosti i projekata CRP je uspostavio i jaku mrežu svojih spoljnjih saradnika koji posjeduju specijalizirana znanja iz raznih tehničkih i organizacionih pitanja u pojedinim programskim sektorima.
Tim CRP-a je sposoban da brzo i kvalitetno odgovoriti na zahtjeve građana, svih struktura vlasti, komercijalnih kompanija, međunarodnih i domaćih organizacija, koje imaju potrebu da poboljšaju kvalitet života, ostvare svoje energetske, ekonomske i razvojne ciljeve, te doprinesu očuvanju okoliša.
Od 2007 radimo ekonomske planove i analize (biznis planiranje) za poslovni sektor
2009. godine 5 zaposlenika CRPa u Hrvatskoj je završilo obuku i steklo zvanje certificirani energetski savjetnik
2010 godine solarni panel koji je CRP proizveo je atestiran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
2010 godine proizveli i ugradili prvi solarni sistem za zagrijavanje vode
Od 2010. godine za gradove, opštine i kantone izrađujemo: Integrisane planove razvoja (ILDP), ekološke akcione planove (LEAP) i planove održivog upravljanja energijom (SEAP)
Od 2011. godine CRP intenzivno gradi EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju. Članovi EFEKT mreže su prvenstveno pojedinci, stručnjaci iz raznih oblasti direktno vezanih za EEOIE (građevinarstvo, mašinstvo, klimatske promjene, ekonomija, elektrotehnika, zaštita okoliša, ključni uposlenici javne uprave na svim nivoima, mediji, itd)
U oktobru 2011 UNDP BH nominirao CRP za nagradu Equator 2012 (www.equatorinitiative.org) kojom se nagrađuju inicijative u svijetu koje demonstriraju liderstvo u održivom razvoju.
2012. godine 6 zaposlenika CRPa certificirali su se za ISO50001Lead auditore za uvođenje sistema upravljanja energetskom efikasnošću u organizacije
Od 2013. godine za UNDP kao naručioca smo izradili nekoliko veoma kvalitetnih studija energetske efikasnosti u javnim objektima: za Unsko-sanski kanton (211 objekata) za Tuzlanski kanton (380 objekata), Federaciju BiH (UNDP i Fond za okoliš FBiH, 500 objekata), za Srednjobosanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 (361 objekat) i Federacija II dio (550 objekata).
Sredinom 2014. godine CRP je, kao jedini osnivač, formirao komercijalnu firmu Enkon doo za energetski I ekonomski consulting sa sjedištem u Banjoj Luci.
2015. godine CRP realizuje obuku za energetske menadžere i osposobljava prvu grupu energetksih menadžera u BiH.
2015. godine CRP kroz Strategiju održivosti čini značajan korak naprijed jer je izrađena u vremenskom trenutku koji za CRP predstavlja ključnu razvojnu prekretnicu, da naše buduće djelovanje moramo još jače fokusirati na oblasti energetske efikasnosti i primjene obnovljivih izvora energije, jer su to najbolji odgovori na rastuće probleme zaštite okoliša i najefikasniji mehanizmi za postizanje održivog razvoja i dugoročnog poboljšanja kvaliteta života svih građana Bosne i Hercegovine