SOS Dečija sela Srbija


Klein Unternehmen
Basisinformationen
VOLLSTÄNDIGER NAME
Fondacija SOS Dečija sela Srbija
ADRESSE
Bulevar kralja Aleksandra 251, 11000 Beograd
Verantwortliche Person
Vesna Mraković Jokanović

Vollständige Informationen sind nur kommerziellen Nutzern - Abonnenten verfügbar.
Um alle Informationen zu sehen, loggen Sie sich, bitte, ein:
Sie haben Ihr Passwort vergessen? Klicken Sie HIER
Für kostenfrei Probenutzung, klicken Sie HIER
Nachrichten
Angebote
Finanzen
Philanthropie
Video
Beschreibung der Tätigkeit
SOS Dečija sela Srbija je humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece i mladih bez roditeljskog staranja i porodica u riziku. Naša organizacija nastala je 2004. godine s misijom da stvori porodice za decu i mlade u nevolji, omoguće im da izgrade svoju budućnost i doprinesu razvoju zajednica u kojima žive. Već 17 godina stvaramo DOM PUN LJUBAVI ZA SVAKO DETE, negujući individualni i kontinuirani pristup prilagođen njihovim potrebama. Deca i mladi u riziku i bez roditeljskog staranja su u centru svega što radimo.

Podršku im pružamo kroz programe:

- SOS Dečije selo Kraljevo, jedinstven koncept brige koji podrazumeva da u porodičnim kućama hranitelji žive sa decom i mladima do potpunog osamostaljivanja i to 24 časa dnevno svih 365 dana u godini. Specifičnost ovog programa je u tome što obezbeđuje da biološka braća i sestre ostanu zajedno u istoj porodici. U SOS Dečijem selu Kraljevo u proteklih 17 godina dom je našlo 170 dece i mladih. Danas, u 13 porodičnih kuća, specijalno pravljenih za život velikih porodica, sa hraniteljima živi 62 dece i mladih. U Dečijem selu Kraljevo deca rastu u toploj porodičnoj atmosferi, uz ljubav, poštovanje i u atmosferi sigurnosti. O njihovom odrastanju brinu hranitelji koji su svoj život u potpunosti posvetili odgajanju dece. Na tom putu podršku im ruža stručni tim Dečijeg sela koji čine psiholozi, pedagozi, socijalni radnici. Kada postignu indivdualnu spremnost mladi iz SOS Dečijeg sela Kraljevo prelaze u „Zajednicu mladih“ koja predstavlja drugu fazu naše dugoročne brige. Tu nastavljaju život uz punu podršku i brigu edukatora. U „Zajednici mladih“ ostaju sve dok ne završe školovanje ili osposobe za neko od odabranih zanimanja. Treću fazu naše brige čini program polu-samostalnog života u koju su uključeni mladi koji studiraju, a koji im omogućava kontinuiranu savetodavnu i finansijsku podršku, kao i pomoć pri zapošljavanju. U SOS Dečijem selu Kraljevo, „Zajednici mladih“ i programu polu-samostalnog života u decembru 2021. godine bilo je 85 dece i mladih bez roditeljskog staranja.

- Centre za podršku porodici u Nišu, Beogradu i Kraljevu koji rade sa porodicama u riziku kako ne bi došlo do izdvajanja dece. Kroz edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, doprinosi se razvijanju roditeljskih veština, ekonomskom osnaživanju i integraciji u društvenu zajednicu.

- Karijerni Centar „Jaki Mladi” pruža podršku mladima uzrasta od 16 do 30 godina, koji su imali ili imaju status dece bez roditeljskog staranja i odrasli su u sistemu alternativnog staranja (domovima ili hraniteljskim porodicama). U okviru Centra mladima se pruža psiho-socijalno savetovanje i pomoć pri zapošljavanju, čime se podiže njihovo samopouzdanje i zapošljivost. Na raspolaganju su im i različite obuke, u skladu sa željama i potrebama, mogućnost prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali i podrška u pokretanju sopstvenog posla kroz edukaciju o preduzetništvu, mentorstvo i mini grantove. Od 2016. godine do sada, preko 700 mladih osoba koristilo je usluge ovog Centra.

Više informacija o radu Fondacije SOS Dečija sela možete pronaći na: https://sos-decijasela.rs.

Ukoliko želite da podržite decu i mlade bez roditeljskog staranja i porodice u riziku, o kojima brinu SOS Dečija sela u Srbiji, to možete učiniti:

- članstvom u Klubu "Zlato srce": https://sos-decijasela.rs/koje-je-boje-srce-tvoje/,
- članstvom u Klubu prijatelja: https://sos-decijasela.rs/klub-prijatelja/,
- kreiranjem jednokratne ili višekratne donacije na web sajtu: https://bit.ly/KlubZlatnoSrce - uplatnom donacija putem računa: 160 – 373368 -31
- kupovinom novogodišnjih čestitki: Novogodišnje čestitke | SOS Dečija sela Srbija (sos-decijasela.rs)

Nachrichten