Jugoslovenska kinoteka Beograd


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
JUGOSLOVENSKA KINOTEKA BEOGRAD
ADRESA
Knez Mihailova 19, direkcija, 11000 Beograd
Odgovorno lice
Radoslav Zelenović

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Tenderi
Plan nabavke
Pobede na tenderima
Isporučioci
Događaji
Ličnosti
Video
Opis delatnosti
Jugoslovenska kinoteka (naziv od 1952. godine) je nacionalni filmski arhiv Republike Srbije, osnovan 1949. pod nazivom Centralna jugoslovenska kinoteka. Tokom rada, više puta je menjala status, a danas je, na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara, ustanova od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Sastoji se od četiri organizaciona dela: Arhiva jugoslovenske kinoteke , Muzeja Jugoslovenske kinoteke – bioskopa , Biblioteke i Zajedničkih službi.
Jugoslovenska kinoteka je jedan od osnivača i stalni član FIAF-a (Međunarodna federacija filmskih arhiva) u čijem radu aktivno učestvuje od 1951. godine.
Srce ustanove čini Arhiv Jugoslovenske kinoteke koji obavlja osnovnu delatnost ustanove: prikuplja, trajno čuva i stručno obrađuje filmove, odnosno filmsku građu i prateći filmski materijal: fotografije, plakate, reklamne materijale, dokumentaciju, makete, stare predmete iz oblasti kinematografije; čini ih dostupnim istraživačima, studentima, građanstvu; sarađuje sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, obavlja razmenu filmova i prateće filmske građe.
Jedan od trenutno primarnih delatnosti Arhiva je automatsko – kompjuterska obrada ogromnog broja podataka pohranjenih u njegovim stručnim i tehničkim kartotekama.
Kinoteka je otvorena za sve istraživače i naučne radnike koji se bave istorijom i teorijom filma. Putem predavanja, tribina, promocija izložbi i knjiga, aktivno učestvuje u edukaciji i širenju filmske kulture u našoj zemlji.

Vesti