Fond organska Srbija


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Fond organska Srbija
ADRESA
Bul. Despota Stefana 64 / IV, 11000 Beograd
Odgovorno lice
Branko Čičić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Opis delatnosti
Fond ‚‚Organska Srbija’’ je osnovan 30.04.2007. Fond okuplja stručnjake i laike - ljubitelje zdrave hrane i zdravog života, proizvođače, prerađivače i distributere organske hrane, kao i organizacije i pojedince koji žele da doprinesu unapređenju ciljeva Fonda.

Razvoj, širenje i unapređenje organske poljoprivrede i zdravog ruralnog ambijenta u Srbiji, kao i unapređenje opšteg održivog razvoja.
Edukacija poljoprivrednih proizvođača u tehnologijama organske poljoprivrede: ratarstvu, povrtlarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, proizvodnji začinskog i lekovitog bilja, ubirajnju šumskih plodova, medarstvu i mlekarstvu. Edukacija u razvoju i korišćenju čistih tehnologija i održivom korišćenju društvenih i prirodnih resursa i energije.
Organizovanje stručnih i naučnih kongresa, simpozijuma, savetovanja i sastanaka posvećenih organskoj poljoprivredi.
Razvoj svesti i širenje informacija o prednostima organske hrane nad konvencionalnom i posebno, u odnosu na kvalitet i bezbednost hrane (odsustvo zagađivača i genetski modifikovanih organizama).
Podsticanje zakonodavnih tela i vlade Srbije:
da harmonizuje propise sa propisima i standardima EU
da pružaju poreske i druge olakšice organskim poljoprivrednim proizvođačima
da pružaju subvencije organskim poljoprivrednim proizvođačima
da obezbede organskim poljoprivrednim proizvođačima dugoročne kredite sa niskom kamatnom stopom i dovoljnim grejs periodom za otpočinjanje proizvodnje organske hrane.
da obezbede olakšice u promovisanju organske proizvodnje i konsumacije organske hrane u javnim glasilima: televiziji, radiju, internetu i štampi.
Organizovanje sajmova i festivala organske hrane.
Organizovanje poljoprivrednih proizvođača, proizvođača organske hrane i distributera organske hrane u interesne organizacije.
Podsticanje razvoja sertifikacionih tela u Srbiji.

Vesti