Centar za slobodno tržište Beograd


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
NEVLADINA ORGANIZACIJA CENTAR ZA SLOBODNO TRŽIŠTE BEOGRAD
ADRESA
Francuska 59, 11000 Beograd

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Opis delatnosti
CENTAR ZA SLOBODNO TRŽIŠTE (CST) je prvi think-tank za slobodnu tržišnu privredu u Srbiji. To je neprofitna, od poreza izuzeta organizacija (NVO) koja je posvećena istraživanju i širenju ideja vezanih za slobodnu tržišnu privredu. Program CST je saglasan sa klasičnim načelima lične slobode, slobodne tržišne privrede, konstitucionalno ograničene vlade i mirne saradnje. Radi toga CST želi da postigne ne samo veće angažovanje vodećih liberalnih autora u zemlji i svetu, nego i šire publike, preduzetnika, političara, novinara i studenata u stvarima tržišne politike i prave uloge vlade.

Danas nijedan deo života nije pošteđen mešanja države. Proizvoljnim mešanjem u privredne poslove pojedinaca i oglušivanjem o lične slobode država pokazuje veliku netrpeljivost prema ličnim slobodama i pravima. Te pojave su deo šireg trenda ka uspostavljanju aktivne i svemoguće države, koja želi da kontroliše svaki deo života, a on se uočava u svim zemljama, uključujući i zemlje u tranziciji.

Radi suprotstavljanja ovom trendu Centar za slobodno tržište:

sakuplja, prevodi, izdaje i objavljuje rasprave, zbirke i knjige o slobodnoj tržišnoj privredi i liberalnoj misli;
populariše ideje liberalnih autora i dela među zainteresovanim pojedincima i grupama;
preduzima specijalizovane studije o tržišnoj privredi;
organizuje domaće i međunarodne debate, konferencije, seminare, kurseve i letnje škole koji za cilj imaju unapređenje saznanja o tržišnoj privredi i njenom okruženju;
razvija poslovna saznanja i snaži preduzetničku kulturu privatnog sektora privrede;
daje političke preporuke i proizvodi policy papers;
promoviše zakonske i institucionalne strukture koje su potrebne za uspostavljanje i održavanje slobodne tržišne privrede u društvu slobodnih pojedinaca;
sa pojedincima, grupama i organizacijama slične orijentacije se zalaže za zakonske i političke promene u korist lične slobode, tržišne privrede i otvorenog društva u okvirima vladavine prava.

Vesti