Centar za edukaciju i zaštitu potrošača Beograd


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Centar za edukaciju i zaštitu potrošača Beograd
ADRESA
Tadeuša Košćuškog br. 36, 11 000 Beograd

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Opis delatnosti
Centar za edukaciju i zaštitu potrošača Beograd osnovan je 19.01.2007. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije.

Centar za edukaciju i zaštitu potrošača Beograd je nezavisno, neprofitno, nestranačko i nevladino udruženje građana, osnovano sa ciljem pružanja pomoći građanima Beograda u zaštiti njihovih prava kao potrošača.

Osnovni cilj delovanja Centra za edukaciju i zaštitu potrošača je edukacija potrošača i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava. Udružili smo se da ostvarimo svoja prava i da u tome pomognemo svojim sugrađenima.

U ostvarenju ciljeva svoga rada Centar za edukaciju i zaštitu potrošača je prihvatio politiku zaštite potrošača Evropske Unije o univerzalnim pravima potrošača koje je 9. aprila 1985. godine u „UN-ovom Vodiču za potrošače“ definisala Generalna skupština Ujedinjenih Nacija u svojoj Rezoluciji 39/248. Vodič je sadržao 8 osnovnih prava potrošača:

- zadovoljavanje osnovnih potreba;
- sigurnost robe i usluga;
- informisanost;- pravo na izbor roba i usluga;
- zastupanje, pravo potrošača da se čuje njihov glas;
- prigovor i naknada štete;
- obrazovanje;
- zdrava životna sredina.

Osam osnovnih prava potrošača implementirano je u sve Zakone o zaštiti potrošača i u Zakon o začtiti potrošača Republike Srbije.

Vesti