NALED


Malo preduzeće
Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED)
ADRESA
Makedonska 30/VII, 11000 Beograd
Odgovorno lice
Vladimir Novaković
prethodnici +

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Tenderi
Događaji
Finansije
Ličnosti
Filantropija
Galerije
Saopštenja
Opis delatnosti
NALED je jedina poslovna asocijacija koja u svom članstvu okuplja predstavnike sva tri sektora društva (kompanije, opštine i NVO), koji zajedno rade na poboljšanju uslova za lokalni ekonomski razvoj i poslovanje u Srbiji. Jedinstvenost NALED-a ne ogleda se samo u raznovrsnoj strukturi članova, već i u činjenici da je, osim članskog udruženja, NALED i organizacija civilnog društva (NVO).

Od osnivanja (2006.) do danas, NALED-u je pristupilo gotovo 200 članova, među kojima su najuspešnije kompanije, opštine i NVO u Srbiji. Institucije Vlade Republike Srbije i međunarodne organizacije čine preko 40 institucionalnih partnera koji podržavaju aktivnosti NALED-a.

Misija i ciljevi

Misija NALED-a je unapređenje privrednog ambijenta Srbije kroz institucionalne reforme uz aktivno učešće i saradnju privrede, opština i građana.

Sve aktivnosti NALED-a usmerene su na realizaciju konkretnih ciljeva koji proizilaze iz misije:

1. Unapređenje regulatornog okvira za poslovanje

- Ključne oblasti: Siva ekonomija, građevinske dozvole, parafiskali, birokratske procedure, zakonodavni proces

- Ključni zakoni: ZPI, ZOR, Zakon o naknadama, Zakon o inspekcijama, Zakon o investicijama, Zakon o zakonodavnom procesu

2. Jačanje kapaciteta opština za ekonomski razvoj

Certifikacija opština, Forum za LER, promocija investicija, revitalizacija braunfilda, JPP, privatizacija

3. Promocija dijaloga privatnog i javnog sektora

Organizovanjem velikog broja događaja i poslovnih sastanaka, NALED je postao lider u promociji dijaloga između javnog, privatnog i civilnog sektora i pozicionirao se kao vodeći autoritet na polju monitoringa zakonodavne aktivnosti i merenja performansi javne uprave.

NALED je ključni sagovornik Vlade u regulatornoj reformi, kreiranju novih zakonskih rešenja i politika lokalnog ekonomskog razvoja. Kao član Vladine radne grupe NALED je učestvovao u izradi novog Zakona o planiranju i izgradnji, dao je doprinos usvajanju novog Zakona o radu i unapređenju mnogih zakonskih rešenja. NALED je objavio novi Registar parafiskalnih nameta i definisao mere za uvođenje reda u ovoj oblasti. Pokrenuo je osnivanje Ekonomskog kokusa u Narodnoj skupštini i uspostavio dijalog svojih članova sa parlamentom. Paralelno sa unapređenjem privrednog ambijenta na nacionalnom nivou, kroz Program certifikacije NALED je radio na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u više od 20 lokalnih samouprava širom Srbije.