Evropski Pokret u BiH Zenica


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
Evropski Pokret u Bosni i Hercegovini Zenica
ADRESA
Fra Ivana Jukića broj 1

, 72 000 Zenica
Odgovorno lice
Predrag Praštalo, predsjednik organizacije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Vesti
Događaji
Filantropija
Opis delatnosti
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBIH) je nastao udruživanjem nevladinih organizacija i pojedinaca iz više gradova Bosne i Hercegovine.

Prvobitna ideja osnivanja današnjeg EPuBIH začeta je 27.januara 2005.godine, kada je nastala i sa radom otpočela sekcija “Evropski pokret“ za djelatnost iz oblasti evropskih integracije pri Evropskom kulturnom centru(EKC).

Konačno, 27.marta 2006.godine,na Osnivačkoj skupštini nove organizacije, sekcija prerasta u samostalnu nevladinu organizaciju- „Evropski pokret u Bosni i Hercegovini“, koja je registrirana u Ministrastvu pravde BiH na državnom nivou- 10.maja 2006. pod brojem RU-433/06 i koja djeluje globalno na području cijele Bosne i Hercegovine.

Osnivačkoj Skupštini u Zavidovićima prisustvovali su predstavnici 12 nevladinih organizacija i pojedinaca iz 8 gradova ( Gračanica, Šekovići, Bijeljina, Tuzla, Zenica, Žepče, Vitez i Zavidovići) Bosne i Hercegovine, dok su osnivanje podržale počasne predsjednice i ambasadorke dobre volje EPuBIH- Svetlana Broz i Shahrzad Vakilzadeh.

Danas EPuBIH ima preko 60 kolektivnih i 100 individualnih članova iz preko 30 gradova Bosne i Hercegovine i Evrope. Surađujemo na partnerskoj osnovi sa više gradova Bosne i Hercegovine, dok posebno dobar i prijateljski odnos imamo sa Frankfurtom na Majni- Njemačka.

EPuBIH je osnovan po uzoru na Evropski pokret Njemačke,gdje su sve političke partije , članice Parlamenta- Bundestag, pridružene članice Pokreta, čime se više nego jasno simbolizira volja i odlučnost njemačkog društva da ustraje na evropskom putu.

Stoga, pozivamo sve političke subjekte, kao i vladine institucije, na partnersku suradnju sa Pokretom, odnosno da nas ne gledaju kao konkurenciju ili subjekt koji bi morao raditi u njihovu interesu, nego da se svi zajedno uzdignemo iznad ličnih, religijskih, političkih ili drugih oblika interesa kako bismo udruženim snagama nadoknadili nepovratno izgubljeno vrijeme u procesu priključenja u evro-atlantske procese i generacijama koje poslije nas dolaze,osigurali i omogućili bolju i sretniju budućnost.



Vesti