NavMenu

Domaće arhitekte osmislile kako da od membrana koje završe na otpadu naprave novu sirovinu

Izvor: Gradnja.rs Sreda, 10.07.2024. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: ArTech inženjering DOO)
Da li ste znali da 300.000 kvadratnih metara kompozitnih građevinskih membrana u Srbiji svake godine završi na deponijama? Ta površina je ekvivalentna 37 fudbalskih terena! Domaće arhitekte imaju rešenje za ovaj problem!

Projekat ReTex koji vodi arhitektonski biro ArTech u saradnji sa organizacijom Zona Eksperimenta iz Beograda, predstavlja inovativni pristup održivom razvoju kroz reciklažu građevinskih tekstila. Ideja je da se restlovi od krojnih lista u pravljenju membrana pretvore u novu sirovinu, produžavajući njihov vek trajanja.

Na ovu racionalnu ideja došla je arhitekta Jelena Janković iz Zone Eksperimenta koja se udružila sa arhitektom Aleksandrom Vučurom iz beogradske firme ArTech specijalizovanom u oblasti tekstilne arhitekture i napregnutih membranskih struktura.

- Ideja je da otpad koji nastaje prilikom proizvodnje membranskih konstrukcija pretvorimo u nešto korisno - kaže za Gradnju Jovana Janković, doktorand sa dugogodišnjim iskustvom u praksi i nauci.

Ovaj inovativan postupak ponovne upotrebe građevinskog otpada počinje usitnjavanjem PVC/PES membrana putem mašine zvane granulator. Potom se usitnjene granule bez ikakvih dodataka i lepkova provlače proz prese i spajaju pod visokim frekvencijama u pločasti materijal - ReTex.


Otporan na udarce - idealan za podove

Ovaj inovativni materijal može se koristiti u arhitekturi, građevinarstvu i dizajnu - kao izolacioni materijal za zidove, podove i ravne krovove, kao i dekorativni materijal za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

- Ispitivanja su pokazala da je ReTex veoma otporan na udarce pa bi mogao naći primenu u sistemima za podove kao dobar izolator. Pritom ima i dekorativna svojstva - kaže Janković.

Cilj projekta ReTex je da smanji otpad i promoviše ekološki prihvatljive prakse u građevinskoj industriji. Građevinski tekstili dobijaju novu namenu kroz proces reciklaže i ponovne upotrebe.

Ova inicijativa ne samo da smanjuje količinu otpada, već i doprinosi očuvanju resursa, smanjenju zagađenja i promoviše cirkularnu ekonomiju.


Poziv za uključivanje u projekat

ReTex je deo projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva obezbeđena od strane vlada Švedske, Švajcarske i Srbije.

- Pozivamo sve građane da prate napredak ovog projekta i da se uključe u aktivnosti koje promovišu održivost i reciklažu u našoj zajednici. Zajedno možemo stvoriti bolju i čistiju budućnost za sve nas - zaključuje na kraju Jelena Janković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.