NavMenu

Da li želite da budete lideri ili dinosaurusi? - Izbacite plastiku kako biste zaštitili poslovanje, upozorava novi izveštaj

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2024. 12:17
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Cifer88)
Izbacivanje plastike je strateški potez za održavanje profitabilnosti i konkurentnosti, navodi novi izveštaj organizacija PlasticFree i Fashion Snoops. Nastavak korišćenja plastike, s druge strane, predstavlja "100 mlrd USD godišnji finansijski rizik" za preduzeća do 2040. godine, što je ekvivalentno 25% prometa u poslovima sa niskim profitnim maržama, upozorava izveštaj "Ekonomija posle plastike".

Autori analize koja se bavi uticajem zagađenja plastikom, ekološkim zakonodavstvom i planom za brendove i dizajnere kako bi prešli na model bez plastike, upozoravaju da će u narednoj deceniji odnos sveta prema plastici postati "neprepoznatljiv". Reciklaža je, kako tvrde, "lažno rešenje" za brendove jer proizvodnja i zagađenje plastikom nastavljaju da rastu.

Napuštanje plastike će smanjiti finansijske rizike povezane sa rastućim globalnim regulativama, podržati rast osnovne zarade i zadovoljiti ciljeve u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i upravljanja, navode autori.

Izveštaj takođe kaže da bi preduzeća trebalo da investiraju u kompletan sistem praćenja kako bi razumeli ekološki uticaj materijala, pratili globalno zakonodavstvo o plastici i osigurali da sve tvrdnje budu podržane podacima verifikovanim od strane trećih strana.

Sijan Saderlend, suosnivačica organizacije PlasticFree, pojašnjava da je plastika postala toksični podrazumevani model poslovanja. Ali, kako kaže, ne mora da bude tako.

- U prošloj deceniji videli smo rastući trend potražnje potrošača za promenom. Ipak, mnoga preduzeća su i dalje vezana za pristup "uzmi, napravi, baci". Na kraju, promena dolazi, i sada postavljam brendovima jednostavno pitanje – da li želite da budete poslednji koji će se promeniti? Poslovanja širom sveta suočavaju se sa izborom: da li da budu lideri, iskorišćavajući mogućnosti u post-plastičnoj revoluciji ili da budu budući dinosaurusi - opominje Saderlend.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.