NavMenu

Primena cirkularne ekonomije u svetu i Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.05.2023. 09:18
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay)
Klimatske promene, neracionalno korišćenje energije i degradacija prirodnog okruženja doprineli su aktuelizaciji zaštite životne sredine na globalnom nivou. Navedeni trendovi naglasili su potrebu za implementacijom koncepta cirkularne ekonomije i reciklaže, većim oslanjanjem na obnovljive izvore energije, kao i upotrebu čistih tehnologija. Cirkularna ekonomija se bazira na dva osnovna principa: (1) efikasno upravljanje resursima i (2) smanjenje otpada. Drugim rečima, primena CE omogućava smanjenje pritiska na prirodne resurse, kao i otpada koji nastaje kroz proces proizvodnje i potrošnje gotovih proizvoda. Naime, gomilanje otpada koje je karakteristično za linearnu ekonomiju, može postati input u narednom (sekundarnom) procesu proizvodnje. Na taj način proizvodnja postaje cirkularna i održiva.

Implementacija CE je veoma značajna iz mnogo razloga. Prvo, doprinosi promenama u životnom ciklusu (smanjen uticaj na životnu sredinu u svim fazama) i kreiranju zelenih (eco-friendly) proizvoda. Drugo, CE je kompatibilna sa konceptom energetske efikasnosti i stvara stimulativni ambijent za upotrebu obnovljivih izvora energije (posebno biomase). Treće, efikasnije korišćenje resursa će uticati na smanjenje vodenog i ugljeničnog otiska. Četvrto, pojava zelenih proizvoda doprinosi razvoju novih tržišta i kanala distribucije. Peto, primena CE podstiče zaposlenost i definisanje novih biznis modela poslovanja.

Sa druge strane, postoje faktori koji opredeljuju stepen primene CE u nekoj privredi. Za početak, neophodne su tehnološke inovacije. S tim u vezi, upotreba cirkularnih proizvoda dalje podstiče inovativne procese (dvosmerna veza) u preduzeću što može unaprediti mikrokonkurentnost u krajnjoj instanci. Dalje, od velikog značaja je institucionalna podrška koja se realizuje kroz različite projekte i investicije čime se obezbeđuje ambijent za širenje CE. Poslednje, ali ne i najmanje važno, je saradnja preduzeća i relevantnih stejkholdera u svim fazama životnog ciklusa proizvoda.

Postoje mnogobrojni primeri primene CE u svetu. Jedan od najčešće navođenih je kompostiranje, odnosno upravljanjem otpadom na nivou domaćinstva/opštine/regiona. U Japanu, u cilju smanjenja elektronskog otpada, velika količina litijumskih baterija je korišćena za izradu medalja na protekloj Olimpijadi u Tokiju. Japan je jedna od prvih privreda koja je proširila zakonski okvir sa regulativom iz oblasti CE.

Od plastičnog otpada kreiran je inovativni materijal Econyl (Foto: Pixabay/adege)Od plastičnog otpada kreiran je inovativni materijal Econyl

Konkretni rezultati u kontekstu cirkularnosti su ostvareni i u kozmetičkoj industriji. Vodeći svetski brendovi Kiehls, Drunk elephant i Origins već neko vreme svoje ambalaže izrađuju od reciklabilnih sirovina i materijala. Shodno tome, biorazgradive ambalaže mogu se koristiti nekoliko ciklusa, čime se smanjuje plastični otpad kao i izdaci potrošača za nabavku novog proizvoda. Napredak u smeru održivosti i cirkularnosti je ostvaren u tekstilnoj industriji koja zbog trenda brze mode (fast fashion) predstavlja jedan od najvećih zagađivača na svetu. Sakupljanjem i preradom plastičnog otpada duž obala mora i okeana, kreiran je inovativni materijal Econyl.

Econyl je našao veliku primenu u proizvodnji linije održive mode H&M Concious, Join life Zara, kao i u modelima kupaćih kostima italijanskog brenda Yamamay. Takođe, kompanija H&M promoviše reciklažu već nošene garderobe, kroz odobravanje popusta potrošačima u narednoj kupovini. Reciklirani materijali su našli primenu i u high-end brendovima kao što je Stella McCartney, ali i kod mladih dizajnera kao što je Slow your design iz Beča. Svi navedeni zeleni proizvodi moraju biti jasno deklarisani sa oznakom Cradle to Cradle, što ukazuje na minimalnu štetnost po životnu sredinu.

Pored toga, CE ima i veliku primenu u građevinarstvu i putnoj infrastrukturi. Naime, pepeo koji nastaje sagorevanjem uglja u termoelektranama se može koristiti kao građevinski materijal za izgradnju magistralnih i regionalnih puteva (primer: Australija) ili pametnih zgrada (primer: Dubai). Dokazano je da upotrebom pepela umesto klasičnog asfalta, peska ili drobljenog kamena, se ostvaruju značajne ekonomske uštede kao i niži ugljenični otisak.

Potrebno je raditi na buđenju ekološke svesti (Foto: Pixabay / Pexels)Potrebno je raditi na buđenju ekološke svesti

Imajući u vidu, strukturu i način funkcionisanja privrede Srbije, otpad iz poljoprivredne proizvodnje ima veliki potencijal za proizvodnju biomase. U cilju oživljavanje privrede i širenja cirkularnih rešenja nakon globalne pandemije, krajem 2020. godine Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF) su otvorili javni poziv za inovacije u oblasti CE u okviru projekta "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa CE u Republici Srbiji".

Dve godine kasnije (decembar 2022. godine) u finalnom koraku izabrano je devet projekata što se koincidiralo i sa definisanjem Akcionog plana za CE na nacionalnom nivou. Zajednička karakteristika izabranih projekata je da koriste različiti otpad: iz poljoprivrede, papirni, tekstilni, opasni i neopasni koji preradom može postati input u narednom ciklusu proizvodnje. Time se snižava emisija gasova sa efektom staklene bašte-GHG, smanjuju troškovi sakupljanja, selekcije i odlaganja otpada, ali troškovi nabavke sirovina.

Neki od projekata sadrže i socijalnu komponentu, dokazujući na taj način početnu premisu održivog razvoja. Konkretno, udruženje "Naša kuća" recikliranjem praznih paklica cigareta dobija aditive za ručnu i poluautomatsku izradu papirnih proizvoda uz istovremeno ostvarenje socijalne inkluzije u vidu uključivanja osoba ometenih u razvoju u proizvodni proces.

Pored neophodne državne podrške, edukacija stanovništva je od velikog značaja za buđenje ekološke svesti, kao i širenje i implementaciju koncepta cirkularnosti. Edukacija se može ostvariti na različite načine počev od organizovanja ekoloških akcija, do kreativnih radionica sa temom zaštite životne sredine. Jedna od radionica na temu cirkularne ekonomije se organizuje jednom mesečno u Work Space One na Novom Beogradu. Naredna će se realizovati u subotu 13.maja, budite slobodni da nam se pridružite.

Dr Olga Gavrić

Sve tekstove iz tematskog biltena pogledajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.